Chili-sådd & tomat-skörd

Jippie! Nu äntligen har jag fått ner de första chilifröna i jorden. Känns underbart att odlingssäsong 2019 är på gång. Får ha tålamod nu ett par veckor innan de tittar upp, mina kära Chinense, Rocoto med flera…
chilifrön

Och glatt ivrig och lite småtokig, såsom man kan bli när man håller på…så petade jag även ner några tomatfrön i sålådorna också. (kunde inte hålla mig) Vet att det är lite tidigt för tomatsådd… Men men, så kan det bli när det kliar i odlingsfingrarna;)

Har beställt 44 olika sorters chili, än så länge. Känner mig nöjd och det känns som att det räcker.
Många spännande som jag verkligen ser fram emot att bekanta mig med… Återkommer inom snar framtid med chili-sortimentslistan. Plantorna kommer att finnas till försäljning från 1/5.

Och snart är det dags att dyka in i den stora underbara tomatvärlden och leta sorter, det ska bli riktigt riktigt roligt.

Tant Åsa, som även hon är tokig i tomater(tomatnörd, precis som jag) hejar på; -”beställ minst 60 sorter”, säger hon bestämt med glimten i ögat.

Jag gjorde sommarsticklingar på tomatplantor i år, som jag övervintrar i odlingsrummet under växtbelysning. De växer och blommar hejvilt nu mitt i vintern. Det känns såå fantastiskt lyxigt att kunna plocka egna små tomater även såhär års, mittemellan jul och nyår.
De högsta plantorna har nått taket och jag har fått plantera om dem i lite större krukor. Snirklar varsamt de växande grenarna runt höga bambubågar. Och snart är det dags att  ta sticklingar på dem…

Chili-Sådd. Så här gör jag.
Använder ekologisk blomjord och vermiculite (som jag kallar ”mitt guld”, då det ser ut som små guldflisor)
Fyller mina sålådor till 2/3 med blomjord.
Gör en blandning av blomjord och vermiculite(hälften av varje)
Toppar med  blandningen 1/3 (går även bra med såjord)
Vattnar igenom jorden, så den blir fuktig. Sår fröna lagom glest. Täcker med ca en halv cm av jord/vermiculite-blandningen. Och skriver såklart en namnetikett (minnet är bra, men kort)

Placerar sålådorna i ett miniväxthus. Sätter på locket och placerar varmt, 25-30 grader. Jag har värmeslingor i mitt såbord. (de gillar undervärme när de gror, finns värmemattor att köpa) Fönsterbräda med element under, funkar också.
Bra att regelbundet lufta bort ev kondens som kan bli i locket.

bebis-plantor
När plantorna tittat upp tar jag bort locket, ställer något lite svalare och ljust. Växtbelysning är toppen, för knubbigare plantor.
När de börjat utveckla karaktärsbladen (=har två bladpar) så är det dags för första omskolningen. Planterar dem varsamt i varsin kruka med näringsrik jord (jag väljer ekologisk blomjord)

Japp, nu är vi på gång 🙂 🙂 

fikonlöv

Vad ska du odla 2019? Berätta gärna…
Och du får även jättegärna önska bloggämne, om du har nåt speciellt inom odlingslycka som du vill att jag ska skriva mer om;)
Önskar dig ett riktigt Gott Nytt Odlings-år! Gröna kramar /Pernilla-Tant Grön

2 kommentarer på “Chili-sådd & tomat-skörd

  1. Är ju fantastiskt – och såg det ju ”live” igår, otroligt, i slutet av december, duktiga du/ni. Så det smög sig ner ngr tomatfrön- kunde just tro det – sen kommer mera, vilken cliffhanger…….Lycka till 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: