Härlig hetta!

IMG_20171217_071045

Förra året odlades här ett tiotal olika chilisorter. Från mildaste ´Lombardo´ som smakar ungefär som söt aromatisk paprika, till ´Habanero´ härligt superduperhet med fruktig mangosmak ( det är de runda orange på bilden)
Det är alltid lika spännande att provsmaka chilifrukterna och se hur smak och hetta förändras med mognad, samt hur hettan kan variera beroende på vart på frukten man smakar. Mildast är de i toppen, starkas vid skaftet uppe i fröfästet. Väldans roligt är det också att studera varandras reaktioner, när de allra starkaste provas;)

Chili är hett, på alla sätt. Och det glädjer mig att fler och fler tycker som jag, att det är häftigt och roligt att odla och äta egen chili.
Just nu finns 23 sorter på min chililista. Med ”risk” för att det blir några fler;) Och det blir ännu mer hetta i år, tex ´Trinidad Scorpion´ som uppmäter 1,5 miljoner Scoville!! En av världens starkaste…Ojojoj, törs man smaka?
För att kunna relatera till styrkan räknat i Scoville; Paprika ligger mellan 0-100, Jalapeno på 2 500-8 000 och Habanero mellan 100 000-500 000 Scoville)

Återkommer i ett senare inlägg med sortlista på årets TantGrön-odlade chiliplantor. Såklart kommer det finnas milda och mediumheta sorter också. Ha de gott:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: