Äta Blommor?

Javisst kan man äta blommor… inte alla förstås, men många:)
Underbar är säsongen när jag kan skutta ut i vår ”ätbara visningsträdgård” och plocka in fina skatter av blommor, att toppa dagens maträtter och bakverk.

Allra tidigast är de självsådda penséerna. Planterar man dem i rabatten eller i örtagården så sprider de sig själva gladeligen med frö. Ger nya blommor långt in på hösten (och de tål ju frost!) Mest och bäst blir det om man plockar/skördar blommorna vartefter, så stimuleras tillväxten av nya blomknoppar.
När våren övergår i sommar finns mängder med ätbara blommor att plocka.

Mina absoluta favoriter är; viol och pensé, ringblomma, gräslök, kryddtagetes, krasse, gurkört, rosor, lavendel och pelargon.
Blommor av viol och pensé plockas vartefter, kommer nya blomknoppar ända fram till hösten.

Ringblommans färgstarka kronblad är fina att strö över sallad, maträtter, bakverk och efterrätter.
DSC05372
Väldigt dekorativt och gott blomströssel till olika maträtter blir det även av vanlig gräslök. Det är lätt att ”skruva loss” de små lila blommorna från skaftfästet.
Kinesisk gräslök blommar lite längre och lite senare, i vitt. Både blad och blom har fin mild smak av vitlök. Underbart!
DSC02093
Kryddtagetes. Både de små blommorna och späda blad har en fin ton av citrus. Blommor och blad av busk- eller slingerkrasse ger en härligt pepprig smak…Gurkörtens stjärnformade blommor i blått(rosa, vitt) smakar milt av gurka, passar både i mat och dryck.

Rosornas kronblad ger en lyxig sommarkänsla. Jag är väldigt svag för Polkagrisrosens (Rosa Mundi )läckert strimmiga blommor. Här bild på ”Polkagrisros-drömmar”.  Lavendelblom ger fin doft och smak i tex kakskorpor, funkar bra att torka blommorna och göra väldoftande lavendelbuketter, när skörden blir stor.

Många blir väldigt förvånade då jag berättar att man kan äta pelargoner. Många sorters doftpelargoner kan bladen användas till allt möjligt spännande… Blommorna har en lite syrlig smak, likt harsyra, och gör sig väldigt fint på bakverk och som topping på tallriken.

Se bara till att blommorna du tänker äta inte är besprutade. Men plockar man egenodlat i egen trädgård, så vet man ju att det är grönt;)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: