Lite läckra lökar…

Så här års kan man roa sig med att sätta t ex vitlök i kruka inne för att kunna skörda blasten. De platta späda bladen blir ett gott smakrikt klippgrönt, som fulla med kraft, piffar till både sallader och maträtter…
Säkert ligger det några vitlökar i skafferiet där grodden börjat vakna… Eller så grönskar de lydigt efter någon vecka, när man pillrat ner löken i lite jord och försiktigt vattnat.
Jag brukar sätta dem tätt tätt i vanlig blomjord och låter lökarna synas. För de är ju dekorativa:)

Här sitter några av mina små egenskördade vitlökar, nyplanterade i sin kruka på fönsterbrädan. Alldeles yrvakna, tittar de förvånat ut på januarisnön;)

I mars kommer sättlöken. Gul, röd, schalottenlök … I år får vi hem flera spännande sorter, tex Bananschalottenlök…som jag tänkte berätta mer om i ett senare inlägg.
Lök är lättodlat och trivs i näringsrik jord (jordtemp minst 5 grader)
Sätt dem tätt och passa på att ”gallrings-skörda” medan de växer till sig. De små som man gallrar bord äter man såklart upp;) som härligt spröda vårprimörer, typ som salladslök, med blast och allt.

Läckra fleråriga lökar i vår ”ätbara visningsträdgård” är gräslök och den kinesiska gräslöken.  Äter såklart både blommorna och bladen. Och gör gärna ”lökströssel” att toppa sommarens maträtter med. Vrid av blombollen från fästet så att pytteblommorna lossnar en och en, klipp gräslöksbladen tunt och blanda. Läckert lökigt gott och mycket snyggt!
Kinesisk gräslök får långa platta blad med en fin mild smak av vitlök. Blommar länge och rikligt, något lite senare än gräslöken, med väldigt snygga vita blommor, goda de med! Favoritvarning på den:)!

Här finns också Piplök. Växer som en grovpipig gräslök, får stora vita blombollar. När blastmängden är tillräckligt stor, vår och höst, så skördar vi den till ”Pipsoppa” i trädgårdscaféet.  Mums!

Och så har vi den roliga Luftlöken, som får ett knippe av små pyttelökar i toppen. Stängeln viker sig sedan ner mot jorden och ”planterar” sina små barn. Lite gulligt eller hur. Både blast och smålökarna kan såklart användas i köket.
Lök-knippena kan även användas som kul dekoration i t ex höstens kransar och skördebuketter…

Lökarna håller sig väldigt länge (förvaras torrt) Så när våren kommer, brukar det gå bra att plantera dem i jord för väckning… Eller så kanske man sätter dem i en kruka på fönsterbrädan i januari för skörd av lökgott klippgrönt:))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: