Mera chili!

Ett decimetertjockt snötäcke kom i natt. Känner på riktigt att det är vinter. När snöskottningen är avklarad dyker jag ner bland alla spännande fröpåsar… Nu i januari kan man börja så de första chiliplantorna, för vissa kan vara lite tröga i starten;)

Jag har fascinerats av och odlat olika chili minst 15 år nu, kommer inte riktigt ihåg när jag sådde dem första gången, det var länge sedan…
Förra året odlade jag upp ett tiotal chilisorter. Märkte tidigt på säsongen att efterfrågan var större än planerat. Vilket känns jättekul! Så i år blir det fler sorter (minst 33!)…fler plantor och många fler superheta. För på något härligt vis är det spännande med de riktigt heta, tycker jag… och många med mig:)

Så nu idag kör jag igång med Trinidad Scorpion, Chocolate Scotch Bonnet, Erotica och Jamaican Bell
´Erotica´ och ´Jamaican Bell´ är två av mina favoriter. Kallas för ”Bärpeppar” Capsicum baccatum. Båda får väldans snygga, lite klockformade frukter som är medelheta.

Jag övervintrar alltid ett par plantor inne i ljust fönster och skördar vartefter de mognar. Det hänger fortfarande några Erotica-frukter kvar och dinglar på den halvmeterhöga plantan i fönstret. Ser att de börjar mogna och sakta övergår från grönt till sin pigga lysande orange färg…Härligt!
På våren planterar jag om dem i näringsrik ekologisk jord och de svarar tacksamt med nytillväxt och mängder med blomknoppar.

´Trinidad Scorpion´ och ´Chocolate Scotch Bonnet´ är för mig två nya sorter som jag med stor nyfikenhet ska bekanta mig med i år. Superduperheta chili som ingår i gruppen Havannapeppar Capsicum chinense. Trinidad Scorpion är en av världens hetaste chili!

När jag sår, gör jag egen ”såjord”. Hälften blomjord och hälften vermiculite (som jag kallar ”mitt guld”)
Blandar ihop ordentligt, lätt, fluffigt och näringsfattigt, precis som såjord ska vara.
Jag lägger vanlig blomjord i botten på krukan/sålådan, ca 2 tredjedelar. Därefter strör jag ett par cm av vermiculite-blandningen ovanpå och vattnar igenom lätt.(Såklart kan du använda vanlig såjord istället)

Varför olika lager, kanske du undrar? Jo frö gror bättre i fluffig varm näringsfattig såjord. Och när fröna väl grott kan rötterna söka sig ner till näringsrik jord, i väntan på omskolning till större kruka.

När sålådan är redo så placeras fröna ut med jämna mellanrum. Täcker de små chilifröna med ca en halv centimeter av vermiculite-blandning. Skriver namn och datum på små sticketiketter, då minnet ofta är bra men kort;)
Ställer sålådan i miniväxthus, eller täcker med plast(lufthål viktigt). Gillar undervärme, så ställ sådden på fönsterbrädan ovanför ett element eller på en värmematta, så gror de bra.
När de små tittar upp, efter ca två veckor, så behövs så mycket ljus som möjligt. Växtbelysning gör underverk nu när dagarna fortfarande är korta. Och om det är möjligt ställer dem något svalare, så blir det knubbiga och fina plantor.

Sugen på att så; Chilifrön, krukor, jord, vermiculite, ekologisk såjord, värmemattor och växtbelysning  med mera, finns såklart att köpa tex hos oss på Tant Grön. Inte sugen på att så; Chiliplantor, minst 33 sorter, kommer att finnas till försäljning i växthuset från första maj. Välkommen:)

En kommentar på “Mera chili!

  1. På bilden längst ner i detta inlägg, syns ”Farbror Blå” titta fram mellan mängder av chili ‘ Sweet Banana’… Kul bild tycker jag😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: