Proteinrika Bönor

Att odla egna bönor är roligt och lätt. Och då många vill minska ner på köttätandet så är bönor ett bra komplement då det är växtrikets bästa proteinkälla.

Höga störbönor ger mycket skörd på liten yta och jag mixar gärna gula, gröna och purpurfärgade sorter. De är fina när de blommar i vitt och lila. Klättrar snabbt upp på ställningen och blir lätt två meter höga. Baljorna växer till sig lydigt och snabbt, väldigt dekorativa där de hänger tills jag plockar dem. Och skördesäsongen är lång, speciellt om man skördar regelbundet.

Skördar, sköljer, skär dem i bitar, kokar dem en stund, njuter med lite smör och örtsalt. Mums!
Som ni säkert vet ska bönor alltid kokas innan de äts…(och lite sommarkyndel i kokvattnet och som krydda till bönor, sägs motverka ev gasbildning)
Blir skörden riklig så man inte hinner med att äta, så kan man såklart frysa in dem. Perfekt till vinterns grytor…

Bönor går bra att odla i stora krukor, i pallkrage eller i köksland.
De höga störbönorna i olika färger planterar jag gärna i en riktigt stor kruka på trappen, istället för klättrande sommarblommor. Ett enkelt klättertorn fixas lätt med höga bambubågar eller med tre långa bambupinnar som sticks ner i jorden och knyts ihop i toppen.

Andra fina, spännande bönor som vi odlar upp och säljer som plantor, är tex bondböna, sojaböna, borlotto och bruna bönor.

Bondböna odlas med fördel tillsammans med potatis. Blir ca meterhög och får stora tjocka gröna baljor. De stora bönorna inuti kan ätas nyskördade kokta, eller så låter man dem mogna och torka på plantan, skördas och tas in för att sparas till vintern soppor mm.
Sojaböna ´Fiskeby´ kulturarvsort från 1940 som passar bra i vårt klimat. Låg planta med härligt ludna baljor, skörda regelbundet för fler bönor.
Borlotto ger vackra rödspräckliga baljor och bönor på relativt låga plantor. Baljan kan även användas som en vanlig skärböna i tidigt stadium då den fortfarande är grön.
När baljorna börjat hårdna och bladen börjat falla av så skördas de för torkning. Bönorna inuti baljorna är fantastiskt fina, likt vackert marmorerade pärlor… Blir varje år sugen på att göra ett halsband av dem:) Och nån dag ska jag minsann prova det…
Brun Böna ´Katja´ tidig sort med bra bön-smak. Även på denna kan man skörda de unga gröna baljorna och äta som skärböna. Eller så väntar man och skördar för torkning när baljorna börjat hårdna.

Torkade bönor är en väldigt bra basföda som ännu fler borde upptäcka.
Extra roligt blir det ju att få se hur hela växten ser ut, att följa utvecklingen från liten ungplanta, till blomning och växande baljor, för att till sist stolt få skörda och laga goda rätter.
Odlingslycka och skördeglädje:))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: