Jordärtskocka

Du har säkert sett dem på grönsaksavdelningen i mataffären. Eller inte…
Små anonyma, beige eller rosatonade, mer eller mindre knotiga knölar.
Nu tänkte jag att vi skulle bekanta oss lite närmare med denna lättodlade ”lilla” vän.

Jordärtskockan Helianthus tuberosus har sitt ursprung i Nordamerika och kom till Sverige i mitten på 1600-talet. En högväxande flerårig växt, släkt med solrosen, vars rotknölar är både nyttiga och underbart goda i t ex soppa.
soppa
Lättodlad, flerårig höjdare! Man sätter knölarna tidigt på våren, precis som sättpotatisen. Tänk till i val av växtplats, då de knölar som blir kvar i jorden överlever vintern och sprider sig villigt. Pålitligt tittar de upp nästa vår igen. Det går även bra att odla i stora krukor/lådor och i pallkrage så vet man var man har dem;)

Plantorna kan bli över 2 meter höga. Vissa sorter blommar med gula blommor på hösten, liknar små skira solrosor. Skockorna skördas november-december till tidig vår. (Smakar mest på senhöst och vinter)Om du täcker dem på hösten med t ex löv, så inte marken fryser, så kan du skörda och njuta dem mitt i vintern.

Denna fina rotgrönsak innehåller mängder med kostfibrer, kolhydraten inulin som hjälper de nyttiga bakterierna i magen (som en så kallad probiotika). Samt mineraler och vitaminer som t ex C-vitamin, järn, kalium…

Nyskördade och väl sköljda/skrubbade behöver de inte skalas (mycket smak sitter i skalet) Väljer du ändå att skala dem, så lägg direkt i vatten för att de inte ska mörkna.

Som råa är de krispiga med nötig smak, goda i tunna skivor tillsammans med citronvinägrett…
Som kokta eller ugnsrostade utvecklas en mjukare och sötare mer ”jordig” smak.
Perfekt i potatisgratäng. Eller som rotfruktchips. Eller som puré. Eller gör en fin soppa med buljong och en skvätt grädde… Finns ju mängder med recept på nätet.

Vi har jordärtskocka som rotknölar till salu i april. Och senare som plantor i krukor för utplantering.
jordärtskockor nyskördat
När vi planterar om våra krukodlade skockor på våren, hamnar en hel del i köket, där de skrubbas väl, och blir mumsig soppa i trädgårdscaféet. Ibland med en touch av lakrits. Det måste du prova, en mycket god kombo:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: