Älskade äpplen

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det.
Och absolut, det är något magiskt med äpplen.  Symbol för fruktbarhet, hälsa och makt. Odlade sen förhistorisk tid och älskad av de flesta.
Med trädgårdskunniga munkar från sydligare länder, kom äpplet till de svenska klosterträdgårdarna på 1300-talet (som blev dåtidens plantskolor)

Äpplen är både nyttiga, goda och tänk vad mycket man kan använda dem till;
Äppelmos, must, saft, cider, vin, vinäger … till olika maträtter, sallad, smoothie, efterrätter, torkade äppelringar … inlagda, picklade, äppelchutney… och som ätäpple såklart.

Njuter trädens skönhet med årstiderna, från vårens underbar blomning, skön lövskugga som tak till sommarens fikapauser, till höstens skördelycka.
Stora gamla äppelträd ger trädgården karaktär, tak och andas historia. Vi måste vara rädda om dem, även om de har lite skavanker (såsom alla gamlingar har;)
Det tar årtionden för ett nyplanterat träd att bli ett vackert stort gårdsträd.

Lycklig är den som redan har, eller tänker plantera, en egen fruktlund. Med en blandning av sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen kan man täcka in hela säsongen, från augusti till de sena sorterna som rätt lagrade håller sig långt in på vintern.

Till den lilla trädgården kan man välja svagväxande träd som håller sig små, eller ett ”familjeträd”, med flera sorter inympat på ett och samma träd. Smart.

Har man ett familjeträd, eller bor där äppelträd finns på granntomterna, så är pollineringen inget problem. Bor man lite mer ensligt är det god idé att välja minst tre olika sorter som med insekternas hjälp kan pollinera varandra.

Lagra äpplen
Om du nu inte råkar ha en bra jordkällare, så kan du förvara vinteräpplen i en stor låda, klädd med frigolit, i t ex kallgarage eller ute på balkong… optimal temp är +2 till +5 med hög luftfukt.

Jag har själv bara ett äppleträd hemma på tomten, planterat i början på 1970-talet, som heter ´James Grieve´. Ett gott höstäpple som passar till mycket. Jag har mustat och gjort cider. Äppelmos, äppelkaka, fruktsallad med mera… Har även provat att vinterförvara dem.
Varsamt plockade jag ner de mogna äpplena från trädet i oktober och bäddade in dem, ett och ett, i silkespapper. Ställde en frigolitlåda intill husväggen längst in på altanen och täckte lådan runt om med mattor. Och vi åt egna äpplen till slutet av december.
(Handplocka torra, helt felfria äpplena direkt från trädet, hantera dem som ägg. Skadade äpplen ruttnar snabbt)

I höstas blev det inte många James Grieve att plocka alls, då vårens blomning tog skada av kylan som kom i mitten av april. Kommer du ihåg, lagom till påsk blev det plötsligt -11 grader och 20 cm snö! Hua!

I väntan på årets egna äpplen, mumsar jag vidare på de svenska ´Ingrid Marie´ som till min glädje nu finns i många matbutiker.
Ett om dagen, eller hur;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: