Magisk mynta

I min värld är myntan en klar favorit. Den är vacker, användbar och variationsrik. Finns många härliga sorter, dofter och smaker… Samlaren i mig vaknar;) Myntan är flerårig och så otroligt lättodlad. Både lugnande och uppiggande. Örtälskarens bästa vän!
magisk mynta

Använd som krydda och medicinalväxt i tusentals år.
Innehåller mentol, som är milt bedövande, vilket upplevs som lätt kylande när man smakar på bladen. Den eteriska oljan utvinns från pepparmynta. Smaken är så stark att man lätt känner en enda droppe utspädd i 100 liter vatten!

Pepparmynta och grönmyntan är vanliga smaksättare av tuggummi, karameller, tandkräm, te, glass, likörer och tobak.
Oljan har använts vid matsmältningsbesvär, som kramplösande medel och för sina kylande och antiseptiska egenskaper. Till hud och hårvård. Lindrar solsveda och klåda.  Vid förkylning. Doften hjälper mot illamående och åksjuka. Under medeltiden tuggades myntablad för att ge vita tänder och frisk andedräkt.  Och så sägs den förhöja kärlekslivet.
Vid huvudvärk- massera tinningarna med utspädd eterisk myntaolja.
Är uppiggande och uppfräschade. Kan förbättra både koncentrationen och mental aktivitet, passar därför bra i t ex studierummet…. Ja du hör ju, mynta är magisk;)

Passar fint som smaksättare i maträtter, dryck och efterrätter.
Till lammrätter förstås, men även till anka, ärter och morötter, gurka, zucchini och potatissallad. I såser, gelé (tex äpple eller fläder) Till sallad och fruktsallad. Jordgubbar och mynta är jättegott!
Mynta-te (mot magbesvär och förkylning, vid feber som kylande, inflammationshämmande med lätt smärtlindrande effekt)
Plocka ca 1 msk färska blad per kopp (eller ca 1 tsk torkade) Häll över kokande vatten, låt dra 10 minuter, sila av. Smaksätt med citron och honung.
(Psst då mynta-te påverkar produktionen av magsyra-drick ej dagligen i stora doser vanemässigt)

Sorter; Grönmynta Mentha spicata, kallas på engelska spearmint. Passar fint till myntasås och matlagning. Pepparmynta M. x piperita, passar allra bäst till söta rätter, efterrätter och som örtte.
Uj, det finns mängder med härliga, t.ex. krusmynta, marockansk mynta, äppelmynta, ananasmynta, apelsinmynta, jordgubbsmynta, chokladmynta, ingefärsmynta … det är bara att dofta och smaka sig fram till nya favoriter;)

Odla; Trivs i sol till halvskugga, gärna i något fukthållande näringsrik jord. Det man ska tänka på när man planterar ut den i trädgården är att mynta är lite ”lättfotad”. Smiter iväg och sprider sig glatt med underjordiska revor rhizomer lite hejvilt. Plantera i pallkrage eller i stora krukor så håller du dem på plats. Förökas bäst med delning, då frösådd mynta sällan är sortäkta.
Myntan tål att skördas ”hårt” med toppskott och svarar snabbt och tacksamt med mer nybladsproduktion. och det är ju de unga fina bladen man vill ha.
De plantor man väljer att inte toppa/skörda får axformade vita eller rosalila blomspiror. Fina i buketter, eller som dekoration på bakverk. Och gillas av både humlor och fjärilar…Så tillåt gärna några plantor gå upp i blom:)

Inom örtspråket står mynta för visdom. Det kan vara kul att veta när du ger bort, eller får, en bukett mynta nästa gång;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: