Lite om Lakrits

Javisst känner du till Lakrits…absolut i godisform , säkert som smaksättare i bakverk och efterrätter, kanske även som spännande smaksättare i mat…
Men vet du hur plantan ser ut, vilken del man äter och vad den är bra för?
Här kommer lite om Lakrits.

Lakritsrot Glycyrrhiza glabra är en av de allra äldsta medicinalväxterna. Har använts som läkeört i 1000-tals år i många länder och kulturer. En av de allra mest använda, beprövade och effektiva… kallas i Kina för ”örternas urfader”
Här i Sverige såldes lakritsrot på apotek fram till 1970-talet. (många äldre minns att de tuggade rötterna som godis)

Rötterna kan bli upp till 10 meter långa!
Växer naturligt från östra och södra Europa till östra Asien. Arten odlas i till exempel Frankrike och Tyskland. Lakritsrot är en art i familjen baljväxter, släkt med bönor och ärter. Blir meterhög med ask-liknande bladverk.

Vi planterade ett par små lakritsplantor i visningsträdgården för ca 5 år sedan. De övervintrar jättebra och blir bara större och pampigare för varje år.(Se bilden den mörkgröna buskiga växten bakom spaljén) Gillar soligt läge och väldränerad jord. Passar väldigt fint i örtagården. Såklart går de bra att sätta i kruka också, fin som annorlunda krukväxt (vi säljer småplantor på sommaren)

Lakritsrot hjälper vid hosta och magbesvär, mot stress, bra vid PMS och övergångsbesvär.
Den har en adaptogen effekt. Stödjer läkningen vid magsår och katarr. Inflammations-hämmande. Bakterie och virusdödande. Stödjer regleringen av blodsockret. Stödjer normal funktion av binjurar. Svagt laxerande. Stödjer produktionen av östrogen hos kvinnor. Stödjer kroppens adrenalinproduktion.
Ät inte för stor mängd ren lakrits vid högt blodtryck.

Kul att veta är att Lakritsroten är världens äldsta tandborste:)
(mot bakterier, för fina tänder och fräsch andedräkt)
lakrits är gott
Nyfiken på mer? Då kan jag tipsa om vårens ”Lakritskväll” hos Tant Grön 15/3 Förbokas 019-294848. Mer info finns på hemsidan under fliken aktiviteter www.tant-gron.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: