Skola tomater

De allra första tomaterna sådde jag i mitten på januari. Lite väl tidigt, jag vet. Men när odlingslusten är stor, det kliar förväntansfullt i fingrarna och fröpåsarna ligger där och läskar en, ja då är det svårt, nästan omöjligt att låta bli;) Du kanske känner igen dig?

Jag valde att tjuvstarta med en låg kruk-tomat ´Tiny Tim´.
En tacksam lättplacerad sort med röda körsbärstomater, som även passar fint att odla på fönsterbrädan inomhus i ett soligt fönster. Perfekt om man nu kanske inte har trädgård eller balkong, men ändå vill skörda egna solvarma tomater…
skola tomat
Här på bilden syns ”de äldre” ´Tiny Tim´ längst fram. I lådan bakom tittar de lite yngre upp, sådda för bara 10 dagar sedan.
(Och en låda med små chiliplantor, sådda i början på februari, dags att skola isär)

Skola tomater. Ser till att de är vattnade och saft-spända innan jag börjar skola/sätta om dem i större krukor. Jag väljer en bra näringsrik ekojord. Pillrar försiktigt upp plantan ur sålådan med hjälp av en kort blompinne ( en liten gaffel går också bra) Ser till att få med så mycket hela rötter som möjligt och hanterar plantan varsamt (silkesvantarna på;)
Då tomater lätt bildar rötter på stammen så sätter jag den så djupt det går i krukan, fyller på med jord, trycker till lite lätt och ger den en skvätt vatten. Ställer ljust och fortsätter njuta av att se dem växa.
I början på april kommer krukan att vara fullrotad och det dags för ytterligare en omplantering… och i maj/juni skolas de en sista gång till slutkrukan. Det allra bästa är att plantera om vartefter de växer. Extra näring får de först när blomknopparna bildats.

Ju större slutkruka-desto större planta. Sätter jag ´Tiny Tim´ i en slutkruka som rymmer ca 1,5 liter brukar plantan bara bli ca 30 cm hög, sätter jag den i en större slutkruka på tex 10-liter så blir plantan lätt en halvmeter, och ger då såklart ännu fler tomater.

Ja nu längtar vi ordentligt efter vårvärmen, eller hur. Och den kommer nog snart, eller vad tror du? Det är ju faktiskt vårmånaden mars nu…Perfekt tid för sådd av tomater, hög tid för sådd av chili… Och så kan man plantera om pelargonerna och passa på att ta sticklingar…härlig sysselsättning i väntan på vårvärmen:)

2 kommentarer på “Skola tomater

  1. Visst är det en härlig syssla att skola om små plantor som snart levererar! Hoppas våren kommer snart.
    Kram / BM

    Gillad av 1 person

    • Ja, det är underbart 🙂 Vårvärmen måste komma snart, så vi kan köra igång i växthuset också… Gröna kramar/Pernilla

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: