Sticklingar

Nu i mars är en bra tid att sätta sticklingar. Mina övervintrade chili och tomatplantor har börjat sätta fart och bildar nya fina toppskott och har tom börjat blomma! De gillar, precis som du och jag, att dagarna är längre och ljusare och så får de lite extra näring nu också, och det svarar de tacksamt på:) Vilken skillnad!

Och javisst kan man övervintra tomater…Jag brukar passa på att ta några skott när jag tjuvar tomaterna på sensommaren och sätta i såjord. Ställer in dem i det ljusaste fönstret innan nätterna blir för kalla…Och plockar då tomater runt nyår;) Det känns superlyxigt!

Idag toppar jag mina övervintrade chili och tomatplantor, passar såklart på att sätta några sticklingar;

Klipper av en topp med 3-4 blad, tar bort det nedersta bladet (och eventuella blomknoppar) och sticker ner i en kruka med såjord. Vattnar igenom och ställer i minidrivhus alternativt trär på en plastpåse över krukan. Plastpåsen klipper jag av de två hörnen på så de blir ”luftningshål”. Ställer i ljust fönster utan gassande sol.
Efter några veckor har rötter bildats och jag planterar om dem i varsin kruka med näringsrik bra jord.
Använder du mjölkförpackningar, såsom jag på dessa bilder, så gör några dräneringshål i botten innan du planterar i dem.

Toppsticklingar kan du såklart göra på samma sätt av tex dina pelargoner som behöver toppas…Så blir det fler av dina favoriter. Och skulle du få lite för många plantor så kan de ju alltid bli uppskattade som ”egentillverkade” rara presenter:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: