Om tomater

I torsdags hade vi ”Frö-kväll” hos Tant Grön. Åsa och jag visade och berättade om frösådder, skolning, sticklingar, groddar, småblad, tillbehör, frönyheter och favoriter… En trevlig kväll med ett trettiotal glada odlingsintresserade:)
(nästa år måste vi förlänga kvällen lite, tiden går alldeles för fort när man har roligt, och har så mycket att prata om;)
pyttetomat o storsquash

Jag har samlat på mig många favoriter inom växtvärlden. Tomater och chili  är två grupper av växter där det finns mycket att upptäcka.
Här kommer lite spännande historia om tomater;
De ursprungliga vildtomaterna kommer från Sydamerika(Chile-Mexico). Växer som ett slingrande ogräs utefter marken, med pyttesmå 5-grams tomater.
De långa grenarna som har jordkontakt bildar lätt rötter och sprider sig snabbt vidare som nya plantor (ja ni vet, precis sådär som ogräs kan göra;)

Vid ”erövringen av den nya världen” gav Mexikos Aztekindianer tomater som gåva till spanjorerna (Indianerna åt, odlade och förädlade tomater redan då)
På 1500-talet när tomatfrö kom till Europa gavs det nuvarande namnet Lycopersicum vilket betyder ”Vargpersika”, då européerna ansåg tomater vara stinkande och giftiga…

Men Italienarna, de gillade tomaterna, och på mitten av 1500-talet förädlades, odlades och åts de glatt (ansåg den kärleksbefrämjande)
Medans Nordeuropa, England och USA var skeptiska.
Tex i Engelsk kokbok 1600 kan man läsa att; tomaten kan möjligen ätas väl genomkokt-som rå blir döden ögonblicklig.
Haha…detta roar mig, intressant eller hur:)

På 1800-talet blev tomaten lite mer poppis i Spanien, Mellaneuropa och England (men många var såklart fortfarande lite rädda)
I Italien kallades den Pomodoro=”Guldäpple”, England; ”LoveApple”. Ansågs som effektivt afrodisiakum (kärleksbefrämjande)

Till Sverige kom tomaterna i mitten av 1800-talet och kallades då ”Kärleksäpple”
1900 talets svenska frökataloger fanns tex  Brandywine, DanskExport, GoldenQueen.
1950 vände vår tomatkonsumtion uppåt…
Idag är tomaten en av de mest odlade grödor. Älskad av de flesta.
Med en årlig världsproduktion på ca 85 miljoner ton, vilket blir ett snitt på ca 130 tomater per person och år.

Odlingen och förädlingen har gett oss en fantastisk variation. Det finns tomater från 1 gram upp till 2 kg (världsrekord 3kg!) Plantor från 20 cm upp till ca 15 meter. Och alla dessa härliga färger och former…
Medicinska rön på senare tid visar att tomaternas färg är kraftfulla antioxidanter och kan tillsammans med tomatens övriga innehåll tom motverka uppkomst av cancer. Och allra nyttigast är de som varma.
Japp, nu ska vi Odla och äta och njuta ännu mer tomater/kärleksäpplen, eller hur!

I nästa inlägg kommer jag att berätta om Chili. Spännande och hett, på alla sätt…:)
Ha de gott i väntan på vårvärmen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: