Chili – spännande och hett, på alla sätt:)

Allt fler upptäcker hur härligt häftigt och lätt det är att odla egen chili. Det har blivit hett, på alla sätt! Det glädjer mig:)
Och man blir även glad av att äta chili,  då de heta frukterna frigör ”måbra”-endorfiner…Kan vara kul att veta:)


Frukt, krydda, prydnad och medicin på en och samma planta.
Här kommer lite mer om ”årets grönsak” Chili;
Har sitt ursprung i Syd- och Centralamerika. Odlades i Mexiko redan för drygt 6000 år sedan, användes då främst som medicin. När chilin så småningom kom till Europa smög munkarna in den som krydda i köket…Och kom till Sverige som chilisås 1946.
Idag har vi en världsproduktion på ca 30 miljoner ton per år, som stadigt ökar…

Carl von Linné var övertygad om att chili var ettårig då den namngavs; Capsicum annum. (annum betyder ettårig) Och den missen lever kvar med namnet än idag…Kan vara bra att veta, Chiliplantor är fleråriga, går fint att övervintra ljust inomhus.

Capsaicin är ämnet i chilin som ger styrkan, den härliga hettan.
Växtens egna fiffiga skydd mot svampangrepp och växtätare.
Och det är en myt att styrkan sitter i fröna. Skrapar du bort de vita mellanväggarna och fröfästet så har du bara halva styrkan kvar, kan också vara bra att veta;)
Frukten är mildast i spetsen. Styrkan varierar med mognad och mellan frukterna på samma planta och mellan plantorna av samma sort…Blir ännu mer spännande så, eller hur;) Ett bra tips är att alltid smaka försiktigt på frukten för att avgöra hettan innan du mumsar…
Den upplevda hettan mäts med Scoville-skalan.
Från 0 (paprika) upp till ca 2,2 miljoner (hetaste chilin)
2006 var världens hetaste chili ´Bhut Jolokia´ (”spökchili”) med drygt 1 miljon Scoville. Senare kom ´Trinidad Scorpion´ med ca 2 miljoner, och nu är rekordet´Carolina Reaper´ som uppmäter ca 2,2 miljoner Scoville. Hua va hett!!

Det finns de som är med i chiliätartävlingar, stackars galningar. Lider med dem som tuggar i sig de hela frukterna, den ena starkare än den andra…
Vi tål alla styrkan olika. Ju färre värmesensorer/känselspröt du har i munnen-desto starkare chili klarar du av. Och vi kan öva upp våra värmesensorer genom att äta chili regelbundet och gradvis öka styrkan. Om du nu känner dig sporrad att vara med i en chiliätartävling eller så;)

Men hettan är inte allt- smaken varierar ju också mellan sorterna, från syrliga till aromatiskt fruktiga…
chili-skål

Som medicin används chili som smärtlindring( tex i salva vid muskel och ledvärk) Är kärlvidgande, ökar blodflödet och blockerar smärtsignaler.
Vid tandvärk kan man lägga en bit färsk chili mot tanden ( ska tydligen fungera utmärkt)
Vid magkatarr brukar man ju undvika stark mat, men chili gör att magen utsöndrar ett skyddande slem mot frätande ämnen.
Bakteriedödande, hämmar inflammation. Sänker blodsockernivån. Höjer kroppstemperaturen- ökar förbränningen vilket är en hjälp vid viktminskning.
Rik på antioxidanter (C-vitamin 3-4 ggr mer än i apelsin)
Endorfinhöjande (glad av chili:))

Har genom tiderna använts mot näsblod, nästäppa, baksmälla, tandvärk, bältros, åderbråck, dålig cirkulation och som afrodisiaka (kärleksbefrämjande)

Problem med ekorrar vid fågelbordet?  blanda krossad chili med fågelfrö.
Chili har tydligen en avskräckande effekt även mot elefanter;) Om du nu skulle få besök av dem hemma i trädgården…Hihi:)

Gott med chili;
Chilisalt, chilisås, olja, picklad…
Steka (olja och salt) Grilla (ostfylld)
Bakverk (chokladbollar, kladdkaka)
Marmelad ( gott till både glass och till grönmögelost)

Jaa, visst är det spännande med chili! Ska bli så kul att få presentera årets 33 sorter i växthuset i maj (”Plantsläpp” 1/5) och att senare få provsmaka… Får nog fortsätta att träna mina smaksensorer om jag nu ska våga mig på våra allra hetaste sorter´Bhut Jolokia´ och ´Trinidad Scorpion´ 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: