Blåbär & Lingon

Lycka att plocka bär i egen trädgård:)

Blåbär är fantastiska, nyttiga, goda stora lättplockade bär och lättodlade. Buskarna får dessutom härligt rödflammande bladfärg på hösten. Snyggt!
Planteras i soligt läge i ”surjord” dvs Rhododendronjord (en kalkfri torvjord, med lågt PH)
Passar fint i den ätbara trädgården. Går även bra att plantera i stora trätunnor… många sorter är självfertila, men man får mest och flest bär vid samplantering av minst två olika namnsorter. Tex Emil & Putte. Olle & Oskar

´Emil´ och ´Putte´ blir ca 60-80 cm höga.
´Olle´ och ´Oskar´ som fullvuxna ca 1,5 meter…

Lingon passar jättebra att samplantera med blåbär, som undervegetation. De låga tuvorna är vintergröna, dvs behåller sina blad gröna på vintern…och de röda bären lyser läckert på sensommar-höst. När de trivs sprider de sig sakta till en fin ”året-runt-grön” matta.
Lingonsylt, lingondricka, lingonbullar eller som här; lingonmazarin:) Mums!
lingonmazarin

Staketdruvan trivs även den i soligt läge i surjord. Och blir en bra klättrande kompis till både lingon och blåbär. Finns flera härdiga sorter. En är ´Zilga´ som klarar ner till minus 40 grader! Zilga får mörkblå druvor, med en fin blåbärsliknande arom…

Om du inte har växthus är Staketdruva ett mycket bra val.

Allåkerbär och tranbär passar också bra i surjordspartiet i trädgården.
allåkerbär
Allåkerbär (en svensk korsning av vilda Åkerbär med Alaskaåkerbär) blir bara 15 cm höga, växer marktäckande och får lysande cerisrosa doftande blommor och små delikata aromatiska bär (de trivs även i ”vanlig” jord)  Blanda minst två namnsorter för pollinering. Anna, Linda, Sofia, Beata.

Tranbär kryper ”slimmat” direkt på marken och de dekorativa syrliga bären är godast efter höstfrosten. Bären används inom folkmedicin för att lindra urinvägsinfektioner. Trivs bäst lite fuktigt.

I vår visningsträdgård (planterad för ca 5 år sedan) kryper tranbären runt fötterna på Emil och Putte, tillsammans med lingonen. Med Zilga som klättrande övervakare. Kom och kolla:)
Ja det finns mycket gott och nyttigt, trevligt och roligt att odla i rhododenronjord…

Och nu efter alla ruggiga regniga dagar kommer värmen;) Ha de gott i helgsolen! Perfekt tid för plantering i trädgården…Kram/Pernilla

4 kommentarer på “Blåbär & Lingon

 1. Jag har tänkt plantera blåbär och lingon i hink nedgrävd i rabatten. Hinkarna är på 40 liter. Är det tillräckligt stort för att plantera både en blåbärsbuske och lingonris tillsammans?

  Gilla

  • Hej Sara:) Ja blåbär och lingon är härligt att odla, både fint och gott;) Med skörden nära till hands… Lingon passar bra tillsammans med blåbär och går bra att plantera i stora krukor. Sätt dem i rhododendronjord i soligt läge, vattna vid torka och se till att det är bra dräneringshål i botten på dina hinkar. Välj minst två olika sorters blåbär (pollinering, ger fler bär) Lingon växer marktäckande med utlöpare och kanske behöver mer utrymme om några år… Men jag tycker absolut att du ska testa. Lycka till och glad sommar:) Hälsningar Pernilla

   Gilla

 2. Fantastiskt! Gillar alltid att samplantera och ska genast testa Zilga i övergången mot blåbärsrabatten. Skulle gärna även ha någon perenn ihop… kul att du tänker ätbart! Japansk viva, spetsmössa och vitsippa borde funka liksom bergsvallmo, kanske viol men tänker man ätbart är det kanske violen som blir kvar. Hälsningar Jessica

  Gilla

  • Tack Jessica. Roligt att höra:) Ja, viol är ju jättefint med ätliga blommor. Eller så väljer du allåkerbär, de gillar den jorden också. Vacker mark-täckare med skarprosa blommor och delikatessbär /Pernilla

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: