Högsommar i maj

Hej på dig:)
Vilken högsommarvärme vi fått, redan nu,  i mitten av maj. Känns nästan overkligt.
Den blyga våren fullkomligen exploderade över till sommargrönska…Plötsligt blev det så grönt, blommande och fint överallt. Och de ljusa, ljumma mornarna och kvällarna är magiska.
äppelblom

Gissar att du börjat plantera både i trädgård, i pallkragen och på uteplatsen:)

Många frågar om det är för tidigt att sätta ut tomater, chili, gurka osv…
Så länge vi har detta väder funkar det toppen. I växthus och på inglasad altan är det riskfritt. Pratar vi ute under bar himmel så gäller det att ha koll på vädret. Natt-tempen bör hålla sig över 8-10 plusgrader. Smart är att sätta plantorna i kruka som kan flyttas in, eller bygga en liten koja över plantorna som kläs in med fiberduk, om nätterna blir svalare, eller om det vankas busväder 🙂

Tänkte idag berätta lite mer om gurka;
Gillar sol och värme. Trivs i välgödslad jord (jag använder eko U-jord) Och när de kommit igång så dricker de mycket vatten…För ja visst får vi en varm och fin sommar i år;)

Att plantera gurka i stor kruka är både snyggt och smart. Fäst upp rankorna och låt de klättra på spaljé så blir det ännu snyggare och platseffektivt. Det finns höga bambubågar som funkar toppen till detta. Alternativt stick ner tre långa bambupinnar i utkanten på krukan och snurra ihop dem i toppen med ett snyggt natursnöre…Enkelt!

Slanggurka finns med långa eller korta gurkor. Min favorit är ´Katrina´ som bildar många goda gurkor som skördas vid 15-20 cm. En sort som bara bildar honblommor och därmed inte behöver pollineras. Passar bra i växthus och glasad altan…

Vill du odla gurka utomhus på varm, skydda och solig plats, finns frilandsslanggurkan ´Tanja´. Får ett lite tjockare skal (vilket ger bättre hållbarhet) Krispig och mycket god.
Äppelgurka ´Lemon´bildar runda gulvita gurkor i storlek med små äpplen, kul och annorlunda. Brukar bli barnens favorit:)

Djungelgurkan har blivit mycket poppis, då det har pratats mycket om den på TV. Bildar små randiga dekorativa gurkfrukter i druvstorlek. Jättefin i kruka med en båge som de får klättra i. Äts färska, picklade eller läggs in i sockerlag.

Detta var bara några av de sorter vi har…Välkommen att kika in hos oss i växthuset, nu växer allt så det knakar!!
Nästa inlägg blir nog med tema squash och pumpa.
Ha de gott i solen så ses vi snart igen;) Gröna kramar/Pernilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: