Ätliga blommor

Jag gillar verkligen den här årstiden när man kan gå ut och plocka blommor. Speciellt de som går att äta också:) Läckert är det att piffa salladen, smörgåsen, olika maträtter, bakverk och dryck med säsongens ätliga blommor… och de är faktiskt ganska många som kan förgylla måltiderna…här tipsar jag om några av mina favoriter;
Nu blommar både penséer och violer. Ju mer du plockar desto fler nya kommer.

Syren-tiden är ljuvlig, men de syrener som sitter riktigt soligt har precis börjat ge sig nu i sommarvärmen såg jag idag. Kika på de skuggigare platserna. De små blommorna plockas av från kvisten och använd som blomströssel, och till saft, smaksatt syrensocker med mera…(Finns många spännande recept på nätet;)

Gräslöksblommor är fina, smakar precis lika ”lökigt” gott  som ”bladen”;)  Enkelt är det att vrida loss blombollen från stjälken och strössla över maten.
Och nu börjar dagliljornas knoppar visa färg. Det är inte många som vet att de går att äta. Har du smakat en dagliljeknopp?

Snart slår flädern platta blomklasar ut och blir till godaste sommarsaften…
fläderblomsaft

Doftande rosors kronblad kan finhackas och blandas med socker för diverse smaksättning. Rosendrömmar är gott. Här med Polkagrisrosen Rosa Mundi. Den doftar ljuvligt…

Pelargoner…de flesta tittar skeptiskt på mig när jag berättar att man kan äta pelargonblommor och bjuder på ett smakprov;) Toppa maträtter, bakverk…

Gurkörtens blå blommor smakar sött och lite gurkaktigt. Passar fint på maten,  i dryck, effektfullt att frysa in i iskuber till sommardrinken;)
Dra loss ringblommans kronblad och strö över salladen. Snyggt!

Och så har vi kryddtagetes. En liten tagetes med fin smakton av citrus. Växer bollformat och översållas med mängder  av små gula eller orange blommor. Unga skott och blommor används.

Japp, det här är bara några…och som du ser finns det ganska många ätliga blommor att pimpa sommarens rätter med:) Vackert och läckert! Och man äter ju minst lika mycket med ögonen, eller hur;) …innan det hamnar i munnen bland sjungande smaklökar.
Har du några goda tips, kommentera jättegärna:-) Ha de gott/PernillaDSC00665

 

 

2 kommentarer på “Ätliga blommor

  1. Så inspirerande – mums i växthuset, så mkt vi får lära oss och gotta oss i.
    Tack för att ni finns 🙂 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: