Publicerat den 29 maj, 2018 av odlingslycka
Våra pollinerande vänner; bin, fjärilar, humlor, blomflugor…är viktiga. Tack vare dem får vi frukt, bär och frö. De gynnas av mångfald och giftfri odling. Så låt det surra och fladdra lite trevligt hemma i sommar 🙂
Här kommer tips på några växter de gillar;
Ärtor, bönor, ringblomma, tagetes/kryddtagetes, krasse, gurkört…
Lavendel, timjan, isop, salvia, mynta, temynta, solrosor, lejongap…Plantera i krukor på solig balkong och uteplats. Eller skapa en kombinerad örtagård och köksträdgård i pallkragar.
I rabatten gillas bland annat rosenflockel, solhattar, malvor. Rosenvial, fingerborgsblomma, fjärilsbuske(buddleja) stjärnflocka, nävor…
Vatten. Såklart blir även våra små vänner törstiga soliga dagar, grunda vattenbad med små stenar i botten är perfekt. Även småfåglarna kommer säkert för att dricka och sommarbada:)
Pollinering = sex. Pollen sitter på blommans ståndare(manliga delen) För att bilda frukt/frö behöver pollen hamna på pistillen(honliga delen) Och det är det som insekterna hjälper till med. Insekten landar i blomman för att mumsa nektar och samla pollen. Pollen fastnar på kroppen. När insekten bökat färdigt i blomman flyger den till nästa blomma där lite pollen hamnar på pistillen= befruktning.
Vissa växter fixar det själva, eller med vindens hjälp (sk vindpollinering, tex majs och havtorn)
Barnkammare. Har du en trädgård så är det bra med en liten vildvuxen hörna, där gräs och ogräs får blomma. Bra barnkammarväxter är tex nässlor, tistlar, klöver, kärringtand.
Så rensa inte bort allt ogräs, de är bra för mångfalden och våra små vänner 🙂
Ha de så gott i solen och låt det surra friskt i dina odlingar! Kram/Pernilla
Kategori: Örter, Bär, Blommor, Grönsaker, Okategoriserade, Trädgårdspyssel
Hej. Vad kul att du tittar in här:) Mitt hjärta klappar för odling och ätbar trädgård… Växtnörd ända sedan tonåren;) Förundras än idag över den kraft och storhet som göms i ett litet, litet frö…Lever min dröm på Tant Grön i Vintrosa som jag äger och driver tillsammans med min syster Susanne. Varmt välkommen att följa min blogg, med hopp om att inspirera till ännu mer odlingslycka:)