Blommor & Bin

Våra pollinerande vänner; bin, fjärilar, humlor, blomflugor…är viktiga. Tack vare dem får vi frukt, bär och frö. De gynnas av mångfald och giftfri odling. Så låt det surra och fladdra lite trevligt hemma i sommar 🙂

Här kommer tips på några växter de gillar;
Ärtor, bönor, ringblomma, tagetes/kryddtagetes, krasse, gurkört…
Lavendel, timjan, isop, salvia, mynta, temynta, solrosor, lejongap…Plantera i krukor på solig balkong och uteplats. Eller skapa en kombinerad örtagård och köksträdgård i pallkragar.

I rabatten gillas bland annat rosenflockel, solhattar, malvor. Rosenvial, fingerborgsblomma, fjärilsbuske(buddleja) stjärnflocka, nävor…

Vatten. Såklart blir även våra små vänner törstiga soliga dagar, grunda vattenbad med små stenar i botten är perfekt. Även småfåglarna kommer säkert för att dricka och sommarbada:)

Pollinering = sex. Pollen sitter på blommans ståndare(manliga delen) För att bilda frukt/frö behöver pollen hamna på pistillen(honliga delen) Och det är det som insekterna hjälper till med. Insekten landar i blomman för att mumsa nektar och samla pollen. Pollen fastnar på kroppen. När insekten bökat färdigt i blomman flyger den till nästa blomma där lite pollen hamnar på pistillen= befruktning.
Vissa växter fixar det själva, eller med vindens hjälp (sk vindpollinering, tex majs och havtorn)

Barnkammare. Har du en trädgård så är det bra med en liten vildvuxen hörna, där gräs och ogräs får blomma. Bra barnkammarväxter är tex nässlor, tistlar, klöver, kärringtand.

Så rensa inte bort allt ogräs, de är bra för mångfalden och våra små vänner 🙂
Ha de så gott i solen och låt det surra friskt i dina odlingar! Kram/Pernilla

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: