Tomatsommar

Det är fantastiskt vad snabbt plantorna växer nu:)
Många av dem blommar och man kan ana de första små gröna kartingarna…
Fortsätter tomatsommaren såhär, så dröjer det inte länge innan plantorna är fulla med mumsiga tomater. Hoppas på rekordtidig och stor skörd:)

Lätt att odla tomater; Ju större kruka desto större planta, och ju större planta desto fler tomater. Visst är det bra;) Och såklart är det viktigt att plantera i en bra jord. Vi använder mumsig ekojord och eko U-jord.
Nu när de börjat blomma är det ok att börja gödsla lite. Det finns både flytande, pinnar och pellets.
Det är också bra att skaka plantans blomstängel lite lätt och varsamt (”hälsa godmorgon”) för bästa pollinering. I alla fall i växthuset där det inte blåser, eller finns så mycket pollinerande insekter. Odlar du tomaterna utomhus behövs det inte.
Tomatblom

Busktomater; Låga, lättplacerade buskiga plantor som inte behöver ”tjuvas”(du behöver alltså inte plocka bort skotten i bladvecken) Trivs i kruka på solig altan, trapp, balkong…Blir 20-100 cm beroende på sort och såklart storleken på krukan.

Högväxande tomater; Blir lätt 150-200 cm höga under säsongen och ska ”tjuvas”, så inte all kraft går åt till att bilda nya grenar och bladmassa. För det är de väldans bra på;)
Jag brukar dock spara en eller två tjuvskott längst ner på plantan för att få två till tre toppar att spaljera upp på hög bambubåge. Blir snyggt tycker jag. Plantera i stor kruka på minst 10 liter, gärna större. Trivs i växthus, inglasad altan eller på varm, solig, skyddad plats ute. Kanske vid en solig vägg…

Tomatsorter vi har idag. Finns 36 härliga sorter kvar att välja mellan;
Busktomater; TinyTim, Balkonzauber, Maskotka, Microbell, Losetto, Koralik. (Fåtal av IdaGold, SubArticPlenty)
Högväxande körsbär; GreenEnvy, GoldenCurrant, Clementine, CytrynekGrohaniasty. (Fåtal av Rosella, GreenKiwi, IndigoPeardrops, IndigoKumquat, Tiger)
Högväxande normalstora/plommon; Ella, Tigrella,  ArtisianPinkTiger, Olivade, RioFuego, PrincipeBorghese, Matina. (Fåtal av Shirley, IndigoRose, Kakao)
Biff och specialsorter; Fåtal av AuntRuby´sGermanGreen, BrandywineYellow, WhiteBeafsteak, Ananas. GreenCopia, DarkGalaxy, GreenSausage, BlueBeauty.

Varmt välkommen in till oss i växthuset…Öppet alla dagar 🙂
Måndag till fredag 10-18, lördagar och söndagar 10-16. Hoppas vi ses!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: