Åsas odlingslycka

Hej! nu är det min tur att gästblogga. Jag heter Åsa och mej hittar ni i växthuset och i trädgården, oftast med vattenslangen i ena handen och en vattenkanna i den andra 🙂

Den ätbara trädgården ligger mej varmt om hjärtat. Att kunna gå ut i trädgården och dra upp några morrötter, torka av dem i gräset och stoppa i munnen, det är lycka!

Vi har sedan några år en växtleverantör från Österbotten i Finland. Han, Leif Blomqvist, odlar och säljer många annorlunda, spännande och härdiga fruktträd och bärbuskar. I början av juni hade jag möjlighet att besöka hans plantskola. Blomqvist själv var inte på plats, men det var endå en härlig upplevelse att få en bild av plantskolan. Några inköp blev det tyvärr inte, redan innan vi klev ur bilen (som var fullpackad) meddelade mina medresenärer att de inte ville sitta bland vare sig bärbuskar eller fruktträd den långa resan hemmåt. I höst när vi lägger växtorder hos Blomqvist blir det några nya spännande sorter 🙂

Från Blomqvist har vi en spännande och ”ny” bärbuske (för oss) : blåbärstry. Den har visserligen varit ganska okänd hos oss, men i sibirien, norra Kina, Kanada och delar av Japan har blåbärstry varit, och är, mycket viktig. Både innom folkmedicinen och som näringskälla. Blåbärstry innehåller mycket aktiva antioxidanter, 2 gånger mer än hos vanliga vilda blåbär! Dessutom innehåller de mycket vitaminer, bland annat C-vitamin. Förutom nyttigheterna är bären söta goda och aromatiska, Goda att äta färska eller att använda i köket. Busken är väldigt vinterhärdig, lättodlad och har inga problem med sjukdommar. Till och med blommorna tål frost, ner till minus 8 grader. Busken vill stå soligt, har inga större krav på jorden, men undvik tunga lerjordar. Blåbärstry är inte självpolinerande, så man bör samplantera 2-3 sorter. Just nu har vi 2 ryska sorter: Bakcharsky Velikan och Vostorg. och 2 Kanadensiska sorter: Honeybee och Aurora hemma.

Vi har även en hel ”hög” med andra spännande bärbuskar och fruktträd från Blomqvist. Vad sägs om Snövit, ett vitt körsbär…Chokladkörsbär, ett chokladbrunt litet bär…Eva och Otto, större och sötare havtorn utan tornar…Veiniöun, ett genomrött hushållsäpple…Salla, miniäpple att ha i fickan på skogspromenaden……….

Ta en paus i vattnandet och kom hit och upptäck trädgården på egen hand, eller boka in en trädgårdsvandring (länk på tant-gron.nu) hoppas vi ses i sommar 🙂

Åsa

20180629_134711[1]
Blåbärstry redo att stoppas i munnen 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: