En ros är en ros är en ros

Hej! jag heter Linnea och har fått äran att gästblogga här på odligngslycka den här veckan. Jag jobbar på Tant Grön, i trädgården främst, men du kan även hitta mej i andra delar av verksamheten. Odlingslycka för mej är när jag får känna ett lugn i en grön miljö. När växter klarar sig bra på egen hand, där de själva valt att växa eller där någon planterat. Rätt växt på rätt plats, så de inte behöver kämpa för överlevnad utan får växa på sina egna villkor.

Min odlingslycka blommar 🙂 

Jag har haft samma trädgård i över 10 år, och även om jag odlar, och alltid har odlat många ”nyttoväxter” så är det rosor och perenner jag återkommer till när jag ska skapa.

20180621_172726[1]
20180614_092150[1] Överst rosen Mme A. Meilland skiftar från rosa till gult. Den rosa rosen är en Constance Spry.
De väldigt varma veckorna vi haft i maj har gjort att rosorna redan slagit ut, till min stora förtjusning 🙂 Att de är så tidiga i år gör mej inget, det är ganska troligt att de hinner med en andra blomning innan sommaren  är över.

I min trädgård blir det en ny ros varje år, och tillsammans med pålitliga perenner fyller de ut planteringarna runt hus och grusgångar. funderar på vilken det ska bli i år 🙂 ?

 

20180614_091726[1]
Honungsrosen kastar sina grenar upp längs husväggen och de väldiga mängderna blommor drar till sig alla våra kära pollinerare 🙂 
Under nyplanterade rosor sätter jag gärna perenner. Både för att det är vackert men också för att en jord täckt av växtlighet håller fukten bättre. Stäppsalvia, Daggkopa, Alunrot, Lammöron och Kärleksört växer under min rosor. De är växter som inte själ showen utan är vackra komplement och de fortsätter blomma och tillföra intresse med bladverk, långt efter att rosorna blommat ut.

 

 

Rosor älskar sol och fuktig näringsrik jord, men såklart inga regler utan undantag 😉 I det väldiga urvalet av sorter finns klättraren Flammentanz som blommar rikligt även i skugga, buskrosen Louice Bugnet och andra rugosarosor, som växer fint även där det inte är så fuktigt. Den vanliga häckrosen Hansa är riktigt tålig och växer fint även i zon 8.

 

Rosor talar till alla våra sinnen. De är vackra att se på, många har en härlig doft. Kronbladen är sametslena och kan användas i svalkande dryck på sommaren. Eller varför inte dekorera sommarsalladen med rosor. Och de vassa taggarna får mej att vakna till när jag rensar under buskarna 😉

 

2 kommentarer på “En ros är en ros är en ros

  1. Så fint och bra du skriver om rosor och trädgård, märks att det är en av dina passioner.
    Läser med stort intresse., kram//Annette

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: