En Chili-kik i växthuset

Tänkte att vi skulle kika lite på hur chiliplantorna ser ut, just nu, i växthuset. Så jag tog med mig mobilen, promenerade runt igår och fotade några…Många av dem har jag ju förstås redan provsmakat, men flera är för mig nya sorter som jag med stor nyfikenhet ser fram emot att testa. Både omogna och mogna;)

Bra att tänka på är att styrkan varierar. Dels beroende på vart på frukten du smakar. Mildast i spetsen och starkast vid fästet(allra mest styrka sitter i fröfästet)
Och så kan styrkan även variera mellan frukterna på en och samma planta och sen även mellan olika plantor, fast det är samma sort. Väder och jord/näring spelar också in. Tex så ger en lite magrare jord en hetare chili.
OCH så upplever vi alla hettan olika…Jaha ja:)
Så… Tänk på att alltid provsmaka försiktigt först, innan du mumsar hetingarna;)


Tycker det är så häftigt att det finns sån stor variation.
Både på plantornas utseende, växtsätt, bladfärg, form och höjd. Och frukterna som kan vara hängande eller ståendes rätt upp. Raka eller krokiga, smala eller knubbiga, korta eller jättelååånga,  pyttesmå eller STORA… i olika häftiga former och läckra färger.
Och sen såklart, den spännande och otroliga variationen på smak och hetta🙂

Kan passa på att tipsa om att just nu har vi chili-utställning i växthuset med 33 sorter att kika på. Och här presenterar jag dem som vi fortfarande har några plantor kvar av till försäljning;)


´HungarianHotWax´varierar i styrka beroende på när man skördar (1.000-10.000 scoville=mild/medel) God färsk, till salsa, picklad, att ostfylla o grilla…
´TrinidadPurpleCoffe´Vacker planta, lila blommor/frukter som mognar i rött (het, men inte bedövande, ca 100.000)
´Padron´ mild  fin TapasChili som skördas späd grön, men var tionde är riktigt het! Stek i olja, strö över flingsalt. Mognar i rött och utvecklar då mer sötma och styrka (500-5.000)
´Cheyenne´Tant Åsa´s favoritchili:) Mognar i orange, god fruktig smak. (2.500-30.000)
´Koral´ Körsbärspaprika. Runda frukter som mognar i rött. Till tapas, att fylla, till inläggningar…Medelhet. Ska bli spännande att prova;)

Och så har vi ju en del Habanero (Kallas även för Havannapeppar) Du vet de där läckert jätteheta, med den karaktäristiska, underbart aromatiska fruktiga smaken och doften. Chinense-sorterna har lite längre utvecklingstid, men se nu så…. är det blomknoppar på gång;)

´Habanero´Aromatisk fruktig med mangosmak. Mognar i orange. Används med fördel färsk för att behålla aromerna. Salsa, kalla såser, dressing, chutney…(100.000-350.000 scoville)
´Habanero CaribbeanRed´Djupare smak och ännu mer hetta och arom än vanlig Habanero. Mognar i rött (100.000-450.000)
´HabaneroDulce´den här ser jag fram emot att smaka:) Vad sägs om fruktig Habanero-smak och doft, men… utan hettan!( bara 500-1000)

Fler heta sorter;

´PiriPiri´Fint buskformade plantor, mängder med heta småfrukter som mognar i rött (100.000-200.000)
´SimbabweBlack´SnyggChili. Buskig mörkbladig med lila blommor och heta svarta frukter i mängder, som mognar till rött(100.000-300.000 scoville)

Och några mildare;

´Elefant´Vacker unik korkliknande elefanthud på böjda stora frukter. Ser nästan broderade ut. Mognar till rött. Torrt fruktkött, som mjuknar vid tillagning. Mild sötstark. En vinnare i smaktest.(1000-5000)
´Piment d´Esplette´ Bra utomhus-sort. Mild och mycket användbar, funkar till allt…(1000-1500)
´Lombardo´Sötpeppar. Ljusgröna skruvade långa frukter som mognar i rött. Mycket mild, liknande paprika. Söt, smakrik, aromatisk. God att skiva ner i sallad(100-500)
´Erotica´Dekorativa frukter som med lite fantasi kan blir väldigt erotiska;) Mognar till orange. Aromatisk, syrlig morotsmak med sting (3000-10.000)
´Jaladuro´ En typ av Jalapeno. Släta gröna som mognar i rött. Bra allroundsort (2.500-8.000 scoville)

Japp detta var några av alla härliga sorter…
Senare i veckan fotar jag tomater som jag ska visa och berätta om här.
Ha de gott så ses vi snart igen 🙂  HetaChiliKramar/Pernilla

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: