Oväntat besök

Hej igen:) Ni vet hur hjärtligt glad jag är över alla nysådda chili som tittat upp. Ett hundratal pytteplantor, sådda i slutet av december, som nu utvecklat fina hjärtblad.

Förvånat upptäcker jag en morgon att alla blad är avknipsade!
Fågel, mus…eller vad kan det vara? Nån har i alla fall ätit upp i stort sett alla chili- och lakritsplantor. Och bökat runt i sålådorna, förmodligen mumsat chilifrön också.

chiliplantor ätna

Blir både ledsen, frustrerad och arg. Ja faktiskt jätteARG!
Hittar några små svarta pluttar. Jo, det är en liten liten mus på besök i odlingsrummet, avslöjad.

Sätter upp musfällor såklart. Många och i olika varianter. Nu är det krig!!
Tyvärr verkar det vara en smart liten rackare som kan äta upp betet på nätterna utan att fällan slår igen, men ger mig inte. ”Han” ska bort!

Har även beställt en mus-skrämma, med högfrekvent ljud som de tydligen inte gillar. Den ska också provas nu i odlingsrummet.

Tänk, under alla år som jag odlat så har jag aldrig råkat ut för just detta.
Odlingsglädjen får sig en törn. Hur ska jag kunna fortsätta så och odla här inne, när risken finns att allt blir uppätet, så fort de små plantorna tittar upp.

Men jag samlar mig, tar nya tag och noterar vilka chilisorter som behöver nybeställas och sås om. Förlorar drygt en månad i tid, mycket arbete, huvudbry och en massa energi. Och såklart har denna lilla rackare kostat en hel del pengar också (läs tusenlappar)

Och helt ovetande är musen, som inte vet hur mycket elände han har ställt till med. Han passade på när dörren stod på glänt en liten stund. Smet in i värmen till en nattöppen Gourmet-restaurang med fri tillgång på grönt, det tyckte han säkert var toppen. Och mumsade nattetid, i lugn och ro, tacksamt de späda chilibladen.
mus ska bort

Nu, en vecka senare …vågar jag försiktigt börja hoppas och tro att han är borta…?
För de sista nätterna har jag inte sett några fler spår av musdjä-n.
”Pepparpeppar- ta i trä”
Plantorna som tittat upp ur sålådorna sista dagarna, växer orörda. De små nötterna jag lägger vid plantorna (för att se om musen är in action nattetid) ligger kvar på mornarna. Inte ett spår… Byebye!

Och sen kan man ju börja fundera… Chili-blad, kan det verkligen vara gott? Har aldrig kommit på tanken att provsmaka. Men ja, det kanske man ska göra:)
Fortsättning följer… Kramar/Pernilla

 

2 kommentarer på “Oväntat besök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: