Vinterfix och tips, januari och februari

Hej på dig i snöyran.
Vårlängtan är stark, men vi får gott finna oss i att det fortfarande är januari och vinter. Och visst kan det vara härligt med glittrande vitt snötäcke, i alla fall när man skottat klart och vägarna är plogade… när solen tittar fram och det inte blåser isvindar…eller hur;) Då kan dagarna bli magiska:)
Nåja, våren den kommer så småningom. Snön får gärna ligga kvar tills barnen haft sina sportlov.

Fix Tips, att göra nu;
Och ja, man kan ju alltid passa på att roa sig med att planera årets odlingar och göra inspirerande inköp. Hitta spännande frösorter mm.

fröpåsar chili, paprikaSå chili. Om du inte redan har kört igång, så börjar det bli dags nu att få ner chili och paprikafrön mfl i jorden. De frösorter som har lång utvecklingstid och behöver förkultiveras inne…

Frossa i  tulpaner och driva grenar. Det är härligt att förgylla de krispiga tulpanbuketterna med spirande grenar och kvistar. Tjuvstartar helt enkelt våren inomhus;)
Har du egen trädgård så kan du plocka in kvistar av tex; äpple, körsbär, kvitten, vinbär, blåbär mm. Så fint när knopparna sväller. Passa på att gå ut med sekatören vid lite mildare väder. Och sätt kvistarna i ljummet vatten.

rödhake

Fortsätta mata fåglarna. Uj vad de äter vid fågelborden nu. Det är en fröjd att se deras glädje när man fyller på:)
Och när du ändå är ute i trädgården;
Se över dina unga fruktträd, så gnag- och viltskydd är intakta. Trampa gärna ner snön runt. Harar, rådjur mfl är såklart också hungriga nu och unga kvistar, knoppar och bark tycker de är mums.
Passa på att försiktigt skaka av snötyngda grenar så buskar och småträd inte fläks sönder.
Åsa i snön
Har du växthus så kan det börja bli dax att ”snövattna”. Soliga dagar värmer där inne. Och det är perfekt med den lätta nyfallna pudersnön vi har nu. Fyll en hink eller skottkärra med snö och ”toppdressa” jorden. Snön smälter sakta så fukten tas upp, när solen och vädret blir mildare. Är det kramsnö går det bra att lägga snöbollar i krukorna. Fiffigt, eller hur!
Beroende på väder, så brukar vi snövattna våra perenner, busk och småträd som står på övervintring i växthuset, ca 2 gånger, innan jorden tinar upp i krukorna och det är dags för omplantering. Och ja, jag vet att även Tant Åsa längtar;)

I nästa inlägg tänkte jag presentera årets sortiment av Tant Grön-odlade chiliplantor. Drygt 60 sorter har det blivit på listan, hm. Haha, ja det blev svårt att välja bort när man hittar så många spännande nya sorter och har så många chilifavoriter.
Det spirar så härligt fint i sålådorna;) …och mer spår av mus i odlingsrummet har jag inte sett.
Ha de gott så ses vi snart. Kram/Pernilla-Tant Grön
pärlhyacinter

2 kommentarer på “Vinterfix och tips, januari och februari

 1. Hej Pernilla,
  Så trevligt att ses igår på chiliföreläsningen. Mycket intressant. Ser fram emot att se vilka sorter du kommer att ha i ditt sortiment. Kommer och handlar sticklingar när det blir dags.

  Gillad av 1 person

  • Hej Lisbet. Ja det var trevligt:)
   Inom kort lägger jag upp chili-listan (drygt 60 sorter) här på bloggen, från milda till superduperheta!
   Och senare/snart lägger jag även upp tomatlistan (över 70 sorter)
   Kul, då ses vi sen;) Ha de gott/Pernilla

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: