Så…

Japp, nu går vi alldeles strax in i vårmånaden Mars, härligt! Får hoppas att våren håller i sig. Det är ju såå gött:)
Fast du kanske har hört att de pratar lite snö nästa vecka, hm…Såklart man räknar med lite bakslag i vädret så här års… men ja, vi får se.

I tisdags hade vi odlarkväll. Åsa och jag tillsammans med ett glatt gäng odlingsintresserade. Vi pratade sådd och odling av chili, tomat, gurka, physalis…Groddar och MicroLeafs mm.
Gick igenom förkultivering, skolning, avhärdning, utplantering… vattning, jord, gödsel och tillbehör. Presenterade några av våra favoritsorter och frönyheter. Kikade på övervintrade chili och tomatplantor och visade sticklingsförökning på physalis/kapkrusbär.
Fikade kladdkaka med chilitryffel gjorde vi också. Hettan från Habanero-chilin fyllde på våra måbra-endorfiner;)
Och som alltid går tiden lite för fort när man har roligt… och har mycket att berätta;)

boxar för småbladKvällens frö-gissartävling vanns av Patrizia Kenny från Fjugesta. Grattis och bra jobbat! Hoppas odlingslådan kommer dig till mycket nytta.
(Rätt svar var frö av;  1; Chili. 2; Tomat. 3; Dill.)
TACK ALLA för en trevlig kväll:) Med många bra frågor, tips och den glädje ni delade med er av. Det är härligt att lära av varandra:)
Vi ses igen på nästa odlarkväll den 14;e mars, då Åsa och jag pratar morötter, squash, kål, bönor, ätbara blommor…frilandsgurka och tomater som passar utomhus…potatis, sättlök, jordärtskockor med mera.

Frösådd
Åh, det är ju så himla kul att få väcka de småsmå fröna, förväntansfullt se dem växa sig stora för att så småningom få njuta belöningen, skördeglädjen!

tomat, skördelycka

Har du inte sått dina chili- och paprikafrön än, så är det hög tid att göra det nu.
Och under mars månad är det dags att börja så tomater.

Innan du kör igång behövs; frön, jord, såjord eller vermiculite, sålåda/krukor, sticketiketter, minidrivhus eller täckplast.
(senare behövs mer jord, större krukor, näring och fiberduk)
Läs på fröpåsen. Där finns många bra anvisningar om tex NÄR du sår, hur DJUPT, hur tätt de sen planteras, och när du kan räkna med skörd mm.

Fyll en sålåda/liten kruka med två tredjedelar vanlig blomjord (gärna ekologisk). Toppa med en tredjedel såjord och jämna till ytan.
Eller gör som jag, istället för såjord; blanda blomjord med vermiculite (som jag kallar mitt ”guld”) Hälften av varje och blanda ordentligt, använder alltid den mixen istället för såjorden. Frö gror bättre och säkrare i lätt och näringsfattig jord. Och när de väl grott söker sig rötterna ner i blomjorden, där de hittar näringen de behöver. Smart eller hur.

Vattna igenom så jorden blir genomfuktad (tills det börjar droppa lite från hålen i botten)

chilisådd
Så dina frön glest. Det är såå lätt att så för tätt (det gör jag ibland, fast jag pysslat med detta i många herrans år;)
Täck med ett tunt lager såjord eller vermiculitejorden. Tomat och chili-frö vill ha täcke på ca 1/2 cm.
Sätt i en etikett med sortnamn. Minnet är som bekant bra men kort;)

chili i sålådor
Ställ i minidrivhus, eller täck med plast (m lufthål) Sådden får inte torka ut nu när de ska gro.
Placera sådden varmt. Tomatfrö gror bäst på ca 20 grader, för chili är 25-30 grader optimalt. Gärna undervärme (golvvärme, element eller värmematta funkar fint)
Just nu när de gror behövs inget ljus. Lufta dagligen bort ev kondens.

bebisplantor tinytim
Efter ungefär 1-2 veckor tittar de små hjärtbladen nyvaket upp, då vill de stå ljust. Nu kan du ta bort locket/täckplasten… Och om möjligt ställa något svalare, 15-20 grader.
(Börjar man tidigt, eller inte har tillgång till ett ljust fönster, så är extrabelysning toppenbra)

Balans tillväxtfaktorer för fina knubbiga plantor. Ljus, värme, vatten, näring. De hänger ihop. Ju varmare, ju mer ljus behövs…och därmed går det åt mer vatten och näring. Och tvärtom såklart.

När karaktärsbladen (andra bladparet) vuxit fram, så kan det vara dags att skola om plantorna till varsin kruka. Pilla försiktigt upp plantan ur sålådan (med en pinne eller liten gaffel), och sätt i varsin kruka med näringsrik jord.
Tomat och chili bildar lätt rötter på stammen, så sätt dem djupt (ner till första bladparet)
Vattna lätt och placera ljust.
Efter några veckor när plantan tagit fart kan du börja närings-vattna, eller så är det dags att skola om igen i större kruka. (Näringen i krukans jord brukar i normalfall räcka ca 3 veckor)

Titta till och umgås dagligen med dina småplantor. Vattna med rumstempererat vatten när de börjar bli torra. Och passa på att prata med dem:)
Försiktig beröring är bra, stryk med handen lite lätt över topparna, och blås gärna lite på dem, det stärker cellerna.
Har du många plantor kan en fläkt vara ett bra alternativ, som blåser lätt en stund varje dag.

Innan utplantering; När det börjar bli stabil vår, är det dags för avhärdning. Då man vänjer plantorna försiktigt vid utelivet. De är ju inte vana vid ”väder” då de bara bott inne.  Fiberduk som skyddande koja i flera lager är toppen som skydd mot både vind, gassande sol och varierande temperaturer. Håll koll på tempen, de gillar inte under +8. Ta i så fall in dem eller ställ i växthuset med fiberduk och frostvakt.

Önskar dig lycka till med dina frösådder.

Ja, och då är odlingssäsong 2019 på G… visst längtar man redan efter provsmak

Och skulle det nu vara så, att du inte vill så själv, kan det vara skönt att veta att vi har på gång 62 olika chili och 75 tomatsorter, med stort ”Plantsläpp” i växthuset första maj:)
Ha de gott! Kram/Pernilla-Tant Grön

2 kommentarer på “Så…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: