Bland grönsaker,höns och drakar

Hej igen:) Ja, nu är jag tillbaka efter några veckors semester. Såå sköna dagar, härligt lagom lata, med precis lagom väder…jag känner mig nöjd. Och även om de tre veckorna gick lite för snabbt så känns det fint att vara på jobbet igen.
Tänkte dela med mig av en trevlig liten tripp jag gjorde på semestern.

En solig dag precis efter midsommar. Åker förbi Fjugesta och igenom Mullhyttan.
Svänger av på en slingrande väg genom Baggetorp, bland många fina hus och rara stugor.
Jag och Mats ska hälsa på hos Åsa och hennes trädgårdsland, växthus, höns, drakar och  katter.

åsas stuga
Hon vinkar välkomnande på trappen till en liten charmig röd stuga omgiven av några stora knotiga äppelträd, doftande rosenbuskar och blommande äng med slingrande stigar. Får veta att gräsklipparen står och väntar på reservdelar, men det passar så fint in i miljön med uppvuxet gräs, blandat med blommande klöver, hundkäx och smörblommor.

Följer efter Åsa på den lilla stigen ner till hönshusen…
tupp
stolt tupp
Tuppen och ett par hönor traskar fridfullt runt i det höga gräset. Några ligger inne och ruvar.

ruvar, trångt o mysigt

Fem !  hönor tränger ihop sig… jo då, det fanns fler reden. Men de ser ut att trivas gott och ha det riktigt mysigt tätt tillsammans.
åsa matar m skorpa

Tuppen kommer när Åsa ropar på honom. Han får en skorpa som äts direkt ur handen.
drakar, ankungar
Vid ankhagen intill ligger tre unga drakar i trädens skugga. Piper nervöst när vi kommer för nära. Visste du att ankpojkar kallas drakar? Det har jag fått lära mig nu.

Följer stigen till växthuset.
Här inne trivs ett femtiotal väl-tjuvade tomatplantor av olika sorter. Ja, jag vet att Åsa gillar att plocka tjuvar;) Alla skotten i bladvecken tas bort på de högväxande sorterna.

åsa´s växthus

åsas tomat

Bakom växthuset finns alla möjliga växter, både buskar och träd, i krukor. I en stor kruka står Mullbärsträdet ´Mulle´, full med bärämnen som snart mognar och blir svarta. Mullbär är mumsigt, underbart söta smakar godis.
mullbär Mulle
Här bakom finns också en hörna med diverse återbruksfynd, läckert rostiga kärl, kannor, byttor mm och en fin gammal järnsäng. Åsa berättar att det finns planer om en blivande ”junc-corner” någon gång i framtiden. Det låter ju spännande.

Vid sidan av växthuset finns frilandsodlingen, med bäddar och långa rader av alla möjliga goa grönsaker.  Sallad, rödbetor, kål, mangold, ärtor, bönor, gurkor, squash mm.

Plötsligt kommer en kritvit katt springande från andra sidan åkern. Och vilken härligt kelgalen kisse! Han bokstavligen kastar sig och snor runt benen på oss, hela tiden, av sällskapsglädje. ”Se mig-snälla klappa mig”.

åsa i trädgården

kaninbebisar
Närmaste grannen Peter är ute med lien och slår gräs. Och vi får hänga med och kika på Peters och Linneas söta kaninungar ca 10 dagar. Precis öppnat ögonen. Gissa om jag vill ha en kanin, eller två;)

bäcken bakomTar en liten promenad ner till bäcken i skogen precis bakom huset. Magiskt ställe med stilla porlande vatten. Och var man tyst en stund (ja det kan vara svårt;) anas en harmoniskt kluckande melodisk sång mellan stenarna i bäcken. Eller var det näcken som spelade för oss?
Efter det blev det kok-kaffe och smörgåsar toppade med egenodlad sallat inne i köket. Tack Åsa, för mycket trevligt hemmahos-besök i midsommartid.

kisse

Nu återstår bara att övertala Mats om att vi måste ha en kanin, eller två:)

Passar på med ett tips; gör ett besök i Stadsparken i Örebro, så underbart vackert och nu blommar rosorna för fullt:) Ljuvligt!
Look Good & Feel Better. Ha de gott! Kram Pernilla
ros

6 kommentarer på “Bland grönsaker,höns och drakar

  1. Vilken fantastisk berättelse du skrivit om Åsas charmiga hus och hennes odlingar, husdjur, kok kaffe(barndomsminnen vaknar) mm mm – kan nog va starten på en litterär karriär också -vid sidan av Tant Grön-karriären, en bladvändare väntar jag på……
    Kändes som jag var med där och knallade runt och mötte både hemtrevnad, odlingslycka, granne och olika små och lite större djur.

    Gillad av 1 person

    • Tack Annette, det glädjer mig att höra:) Det var så trevligt hos Åsa…Ja, vi får se hur det blir med bladvändaren;) Ha de fint! Soliga hälsningar/Pernilla

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: