sommarbär :)

Glad Midsommar 🙂 en härlig tid med mycket gott och vackert. massor av njuta av just nu men även mycket att se fram emot.

Åsa tipsar här nedan om ett av hennes favoritbär- körsbär. 🙂

Körsbär-ett av de mest odlade bären i världen

Redan år 300 före kristus beskrev Arisoteles sörtkörsbäret i sina texter, och i de svenska klosterträdgårdarna odlade man körsbär redan under medeltiden.

Det finns två huvudtyper av körsbär. Först har vi sötkörsbäret Prunus avium, som i sin tur delas upp i bigarrå och hjärtkörsbär. Den vildväxande formen kallas för fågelbär. Sedan har vi surkörsbäret Prunus ceracus, som också delas upp i undergrupper tex moreller och amoreller.

körsbär i blom

Sötkörsbäret blir oftast ett stort träd, de vildväxande fågelbären kan bli upp emot 20 m höga. Bären är köttigare och mindre syrliga än surkörsbären och därmed godare att äta färska. Men lämpar sig mindre att använda till sylt och saft. Nackdelar med sötkörsbäret är att de inte är lika vinterhärdiga och att de ofta inte är självpolinerande.

Surkörsbäret är betydligt mer lågväxt än sötkörsbäret. det blir mellan 3 och 6 meter högt, buskkörsbären endast 1,5 till 2,5 meter. Bären är allt från bittert sura till angenämt söta och passar utmärkt till saft och sylt. Vill du göra en klassisk spottsoppa är det ett surkörsbär du ska plantera 😉 Vinterhärdigheten är god och många av sorterna är självpolinerande.

Två av mina körsbörsfavoriter är :

Lettisk Låg är ett buskkörsbär av morelltyp. Den är brtydligt sötare än alla andra surkörsbär. Höjden blir ca 2 meter och den är självfertil. (perfekt alltså för dej som vill ha ett litet träd med söt frukt! 🙂 )

Snövit är också ett buskkörsbär som blir 2-2,5 meter högt. Bären är söta små och pärlemorfärgade. De sitter direkt på stammen utan stjälk. och den ljusa färgen gör att fåglarna inte hittar dom 😉

 

Hoppas ni blir sugna på att odla mer bär i trädgården eller på balkongen, de små buskkörsbären passar toppen i en stor kruka 🙂 och vad är väl godare än att äta det du själv har odlat 😉

Varma hälsningar Tant Åsa

 

2 kommentarer på “sommarbär :)

  1. Intressant det du skriver och berättar om olika körsbär. Morell känner jag igen från min barndom(länge sedan) mkt gott, fanns hos grannen – underbart att få smaka. Verkar ju vara ett ”lagom” stort/högt träd att kunna plocka från, också.
    Må så gott i solen 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: