skolavslutning sommar och smultron :)

Nu är det sommar igen och Pernilla är på semester en sväng, så vi får passa på att gästblogga, Åsa och Linnea 😊

Jag vill börja med att sprida sommarfeeling med smultron och jordgubbar för sommarens alla fester o kalas. 😉 för även om man har hittat världens bästa smultronställe så tar dom ju slut innan man fått nog. Och visst är det effektivt att åka iväg plocka jordgubbar. Men tänk så härligt att kunna gå ut barfota i morgondaggen och ta in solmogna bär att ha till frukosten.

smultron

Det finns smultron för alla smaker, revande sorten Småland som täcker in marken under buskar och ger söta röda bär. Eller Rugen som bildar täta tuvor och blommar och ger bär HELA sommaren! 😊 Det finns även en supergod sort som heter Yellow wonder. Den bildar en fin tuva och bären är läckert gula! Toppen för den som inte tål det röda färgämnet i bären och ett klart plus är att fåglarna tycks ha svårare att hitta dom 😊

Jag har härliga sommarminnen från när jag var barn och vi tog en promenad till smultronstället på kullarna under den stora asken. Det blev många långa strån med hem och mycket smultron i munnen. Bara man aktade så inte hunden slickade på dom.

hjärtgubbe

Jordgubbssorter finns det många och det kan tyckas svårt att veta vilka som är bäst, men det beror ju förstås alldeles på vad man vill ha 😉

En av de vanligaste sorterna i självplocksodlingarna är Korona. Den ger stora röda bär som mognar mellantidigt. De är mycket hållbara och så söta och goda! Vill man kunna skörda hela sommaren lite i taget så är remonterande Ostara ett säkert kort, inte lika söta kanske som Korona men med mycket smak. Sorten Honeoy är riktig tidig och Florence är sen. Med lite tanke bakom odlignen kan man alltså plocka jordgubbar hemma hela sommaren 🙂

Även bland jordgubbar finns bär som saknar det röda färgämnet. Bianca är en vit jordgubbe som blir lite ljust rosa när den är riktigt mogen. En delikatess 🙂

jordgubbsplock

För att odla jordgubbar och smultron behöver du egentligen bara en solig plats och en kruka. På en liten balkong eller uteplats kan man med fördel välja en remonterande sort eller tre olika så det blir så lång skördetid som möjligt. tänk på att välja en bra jord till allt som ska sitta i kruka, så behöver du inte tillsätta näring så snart.

För den som har lite mer plats och lust att gräva kan jordgubbsland passa bra i anslutning till andra grönskaksodlingar. Det går så klart lika bra i pallkragar. sätt plantorna med en fot mellan, en 45:a om du inte vill behöva flytta isär dom så snart 😉 Halm är bra att lägga under plantorna så skvätter inte jorden upp på bären när du eller molnen vattnar 😉 sen är det bara att vänta på att de mognar, äta, njuta och skapa fler sommarminnen 🙂

Med varma hälsningar Tant Linnea

jordgubbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: