Aronia, vitaminpillerbuske

Bär-aronia ´Viking´ börjar mogna nu. Jag brukar glatt och väldigt gärna bjuda nyfikna på smakprov av bären ute i trädgården så här års.
Har du smakat aronia?
-Va, kan man äta dem också?
Javisst, absolut! Det är ju inte de allra sötaste bären, men absolut ett av de nyttigaste.
Smaken är bärig och fräsch med en lite kärv eftersmak. Och jag gissar och tror att det nyttigaste sitter just i det kärva;)

Ja, det mognar tidigt i år. Och än har vi inte haft någon frostknäpp (Tack o lov, det är ju bara augusti än;) Aroniabären blir lite sötare efter nattkyla, du vet som med tex rönnbär. Tips! stoppa bären i frysen, tex över natten, innan du kokar saft eller marmelad.

aronia

Gör hälso-gott
Bären blir till god sylt, saft, vin, gelé, marmelad… Passar fint att blanda tillsammans med tex syrliga bär, eller äpplen, som ju finns i mängder på träden nu.
Kör du sockerfritt, så gör en Juice som stärkande piggelin hälso-hutt. Och Juicen blandat med tex cider blir till en härlig bål.
Torkade bär passar fint till brödbak, musli, i gryta och i smoothie.

Bärens starka röda färg är fantastisk vid färgsättning av andra produkter(som naturlig livsmedelsfärg) och kan även användas vid växtfärgning (om du gillar att färga eget garn)

Tant Grön´s  Aroniamarmelad
Vi kokar egen marmelad som vi serverar i trädgårdscaféet. Aronia-marmeladen brukar vi smaksätta med vaniljstång och stjärnanis. Mums till ost och bröd, men passar även till våfflor mm.

En av naturens starkaste antioxidant.
Passa på att boosta immunförsvaret, nu innan höstens förkylningar kommer.
Aronia motverkar tillväxt av både virus och bakterier. Och har väldokumenterade anti-inflammatoriska effekter.
Bären är fyllda med Antioxidanter(mer än 3 ggr så mycket som i våra nyttiga blåbär)
Hög halt C-vitamin, samt A-, E-, B -vitaminer och mineraler som kalium, järn och mangan… Så snacka om hälsobär.
(Googla aronia så hittar du massor med spännande hälsoinfo och recept på nätet)

aroniaträd med bär
aroniabär
Lättodlad och vacker

Aronia finns som både buske och stamträd. Blir 1-2 meter beroende på sort. Passar fint som bärbuske, prydnadsbuske eller häck.
Trivs i de flesta jordar. Välj en solig växtplats och ge sparsamt med gödsel.

Vita blomklasar på våren, röda bär som blir svarta när de mognar(ca september) och bladen får vackert sprakande höstfärger.
Det finns olika sorter, med olika höjd och med olika storlek på bären. Alla sorter är användbara, men jag tycker ´Viking´ med sina stora bär är den allra godaste. (härdig till zon 6)

Aroniabusken kommer ursprungligen från Nordamerika, men har länge odlats i Östeuropa där bärens förebyggande och helande egenskaper har använts inom folkmedicin under lång tid.

Japp, vi kanske ses i trädgården vid aroniabusken, där vi smakar några vitaminpiller tillsammans och känner hur härligt piggelina vi blir;)
Och har du ingen aronia hemma, så tycker jag verkligen att du ska passa på att plantera en egen fantastisk hälsobuske. NU är bästa planteringstiden. Med hjälp av årstidens svalare temperaturer och lite mer regn, så rotar de sig så fint och lätt.

I nästa inlägg dyker jag in ibland äppleträden. Ses snart…
Må gott!
PiggelinVitamin-Kram/ Pernilla

2 kommentarer på “Aronia, vitaminpillerbuske

  1. Hej. Vilka vackra träd.
    Jag står i startgroparna med en helt ny trädgård som vi nu anlägger. Önskar få tag på Aroniaträd ”viking”, tror mig ha hittat dem på en plantskola. Undrar dock. Hur många år är era träd på bilden? Hur höga är dem. Vi ska ha dem i ett ganska soligt läge. Bor i södra Sverige. Temat för vår trädgård kommer vara att allt ska vara ätbart 🙂
    Mvh Karin Uddevalla

    Gillad av 1 person

    • Hej Karin:) Javisst är de fina, aroniaträden. Våra träd är ca 5-6 år, de var mycket mindre när vi planterade dem. Men de växer lydigt och ger mängder med superbär/vitaminpiller;) De är nu över 2 meter, beskär dem lite i samband med skörden, för att hålla kronan ”plockvänlig”.
      Soligt läge gillar de, fast de är lättodlade och klarar de flesta lägen.
      Men du får fler blommor= mer bär i sol. Plus finare höstfärg på bladen i soligt läge.
      Underbart att höra ert tema; ätbar trädgård… Det gillar jag:)
      Varmt lycka till/Pernilla

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: