Plantera lök, för en blommande vår

Hejsan. Kul att du kikar in;)
Tänkte det skulle passa med lite löksnack idag. Finns ju såå många härligheter att välja. En av höstens allra roligaste sysslor. Sätt dem nu…och njut i vår:)
blommande vår

För NU är bästa tiden att plantera, och det gäller faktiskt de allra flesta trädgårdsväxter. Ofta får jag frågan om det är försent att plantera så här års. Nädå, lugn bara lugn, det är det absolut inte. Det är BÄSTA TIDEN NU.
Årstidens svalare temperatur, högre markfukt och lite regniga dagar gör etableringen bättre (och man får dessutom naturlig hjälp med bevattningen från ovan) Jorden är fortfarande varm och växterna hinner börja rota sig inför kommande säsong.
Träd, buskar, rosor, klematis mm går faktiskt bra att plantera ända fram tills snön och tjälen sätter stopp för spaden.

Men nu till lökarna 🙂 
Blommiga härliga vårkänslor. Underbart eller hur. Toppentid att sätta lökarna i jorden nu i september-oktober. Tulpaner går bra att plantera även i november (el så länge det går att gräva)
vårblommande lökar

Tänk så saligt lycklig blir man av de allra första snödropparna. De vaknar tidigt, oftast redan långt innan snön smält bort…

lökar i vitt, narcisser, allium, lilja, snödroppar, snöklocka, tulpaner...…och sen tittar de färgglada krokusarna upp som lysande karameller bland allt det torra och bruna…
hyacint, jättelök, krokus
Och så har vi ju alla underbara Narcisser, tex påsklilja, pingstlilja(doftar gott), stjärnnarciss, orkidénarciss blommar i april-maj.
Därtill alla härliga tulpaner, allium och kungsängsliljor…

Det är både snyggt och smart att plantera tulpaner och alliumbollar inne i rabatten, där de dansar vackert ovanför nyvakna spirande perenner. Och när blomningen är över döljs de vissnande lökbladen av perennerna, som tar över föreställningen i rabatten.

allium-mix, Bee my Honey. Gillas av humlor och bin
Tips; plantera allium om du har problem med sork (tex vid fruktträd osv)
Allium gillas av humlor och bin.

Plantera lökar
Sätt lökarna på ett djup ca 3x lökens storlek. Finast och maffigast blir det att plantera dem i grupper. Trivs i de flesta väldränerade jordar. Mylla ner lite lökgödsel vid planteringen. Och vattna, så vaknar de och bildar rötter.

Plantera i rabatter, i gräsmattan (tidiga sorter tex krokus, scilla) på ängen eller under buskar och träd…
Det går även bra att plantera i krukor (viktigt att du har dräneringshål i botten). Fint att kombinera olika sorter för extralång blomningstid. tex krokus, narcisser/tulpaner. Plantera i lager, de största lökarna underst och de mindre överst. (Sätt dem lite tätare i krukan än vid plantering på friland) Ställ krukan på balkong, altan eller i kallväxthus och invänta våren;)


Vitlök
Det är löjligt enkelt att odla egen vitlök. Pilla ner klyftorna i jorden nu på hösten, oktober-november. Skörda juli-augusti (när blasten gulnar och viker sig) Varje liten klyfta du sätter, ger en ny stor vitlök, med flera klyftor.
sju vitlök

Finns fler bra sorter, och ja…det kan vara svårt att välja;)
´Dukat´, vit, oljerik med fantastisk het smak. Stora saftiga klyftor.
´Germidour´, vacker, mild fyllig smak, perfekt att ugnsbaka och grilla.
´Messidor´, pålitlig, jämna stora skördar, fin mustig smak, användbar i alla sammanhang.
´Therador´, utsökt smak, hög skörd, tålig och lättodlad.
´Thermidrome´, för dig som älskar det franska köket. Stor, svagt lila, tidig och mycket köldtålig.
´Unikat´, tidig, medelstor, grålila skal med vackert lila klyftor. Köldtålig och lagringsbar.
´Messidrome´, ekologisk, tidig, köldtålig, pålitlig, med fyllig smak. Skörda den färsk i maj och ät som purjolök eller slutskörda den i augusti och torka i fläta.

Bra tillbehör
Lökgödsel (vegetabiliskt, eko) för blomsterlök och sättlök, höst och vår (perfekt även efter blomning för samla kraft inför nästa års blomsättning) Jordförbättrande och långtidsverkande gödsel i lätthanterliga granulatkorn. Mylla ner i jorden runt löken vid plantering, vattna.
Benmjöl (organiskt och godkänt för ekologisk odling) Långtidsverkande gödsel som passar alla fleråriga växter, rik på forsfor (bra för blomning, frukt och rot) och kväve (för tillväxt, frodiga blad) Blandas ner i jorden vid plantering. Kan även myllas ner i jorden runt fruktträd och bärbuskar på våren.

Tricogarden (godkänt för ekologisk odling) Viltskydd tillverkat av fårtalg. Effektiv hjälp att skydda tulpaner och andra smakliga prydnadsväxter.

Sork, harar, rådjur gillar inte allium. Narcisser och kungsängslilja brukar också få vara ifred av hungriga trädgårdsbesökare…

Japp, nu planterar vi! Ha de gott i trädgården:)
Kram/Pernilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: