Vinterförvara växter

Även om vi just nu verkar få in lite ”brittsommar-värme” så har hösten börjat smyga sig på med glittrande frostnätter…

Många klurar på hur man bäst övervintrar sina kära växter som vuxit sig stora och fina under sommaren, de som inte klarar svensk vinter utomhus… och som man bara inte har hjärta att kasta!! (Ja, jag vet och förstår precis hur det känns;)

Har du ett orangeri, så är du riktigt lyckligt lottad.
Men det finns fler sätt att lyckas:) Källare, garage, vind, sommarstuga eller ett annat frostfritt utrymme … med naturligt ljusinsläpp eller växtlampa (smart med timer)
Eller så gör man bara helt enkelt plats, i ett soligt fönster;)

pelargon i blom

PELARGONER … Frostfritt. Mängden ljus och vatten är beroende på temperatur. Vid vinterförvaring med endast ett par plusgrader, klarar de sig mörkt och utan vatten (de tappar bladen, eller så klipper du ner o bladar av dem innan).
Funkar fint även till Fuchsia.
Har du ett utrymme med 10-15 grader, behövs ljus och några skvättar vatten under vintern.
Alternativt så tänker du rumstemp i soligt fönster. De behåller då bladen och blommar fram till typ december. Okej, de blir lite rangliga där i januari, med klipp ner de klena vinterskotten i mars när ljuset återvänder och plantera om i ny frisk och fin jord-så svarar de glatt och tacksamt på det;)

CITRUS… Ljust och frostfritt. Gärna runt 10-15 grader. Bra med extra belysning. Blommorna doftar underbart! (kom ihåg att vattna med citrusnäring även på vintern)
OLIVTRÄD… ljust, gärna svalt. Klarar lite frostgrader nu på hösten (tillfälligt ner till -10) Belysning,  ja tack;)
fikonlövFIKONTRÄD…Jättelätt! Behöver inte ljus då han vilar naken;) Så bli inte förskräckt när trädet tappar bladen på vintern. Fruktsättning gynnas av sval vintertemp. Plantan klarar lite minusgrader. Kan berätta att vårt stora fikonträd stod inne i kallväxthuset i vintras och det gick fint, trots kall vinter;)
Passa på att beskär, om det behövs, när de är i vintervila (tänk på att skydda golvet då det droppar lite vit växtsaft) Nakna Fikonträd som står riktigt svalt behöver just inget vatten heller. Lätt som en plätt, eller hur.

CHILIPLANTOR… Frisera så de får plats, ställ i rumstemp i ljust fönster. Det är så snyggt med frukterna som mognar efterhand (ge svag näring även på vintern) Eller så skördar du den helt, klipper ner lite mer, och ställer svalt, ca 15 plusgrader med belysning.
Tips! Ta fram blomsprutan laddad med såpvatten, om bladlusen kommer med in;)

Passionsblommor, bougainvillea mfl. Övervintras antingen i soligaste fönster i rumstemp, alternativt ljust, svalt men frostfritt.

Belysning. Växtlampor finns många snygga idag, och lysrör. Toppen för att ge växterna extra ljusenergi under årets mörka tuffa tid.
Och hur mycket ska jag vattna då? Balans temp/ljus/vatten… Det hänger ihop. Ju varmare, desto mer vatten och ljus behövs. Betänk även in mängden bladmassa, krukstorlek/ jordmängd. Och hur mycket du vattnar per omgång.
Lecakulor i botten på ytterkrukan är jättesmart för dräneringens skull. Jorden behöver torka upp lite lätt mellan.
Ja, jag vet… av egen erfarenhet, att det är väldigt lätt att råka vattna lite för mycket, av ren välvilja såklart. Och växter som fått för mycket vatten kan sloka(av syrebristen i jorden) precis såsom de slokar när de är törstiga…och så vattnar man lite till;) Så lecakulor i botten på ytterkrukan ska det vara alltså!

Sammanfattningsvis så kan man säga; att man gör så gott man kan efter de förutsättningar man har…och oftast går övervintringen jättebra:)

Växter i kruka ute
Så här års är det tacksamt att göra fint hemma på trappen med frosttåliga ”höstfägrings-växter”. Finns många fina att välja, tex ljung, skimmia, silvergirlang, murgröna, kål…. Till och med cyklamen tål en liten frostknäpp och trivs jättefint ute i den svala höstluften.
Och visst är det härligt med en välkomnande höstkrans på dörren;)
krukodlingFleråriga växter i kruka.  Isolera gärna krukan, då kylan kommer åt rotsystemet från alla håll. Tex kan du linda in med liggunderlag eller bubbelplast, sen är det snyggt att täcka isoleringsmaterialet med jutesäck som knyts ihop runt krukan. Ställ skyddat (tex vid vägg)
Vintergrönt -skydda även de gröna bladen/barren mot vårvintersolen. Då jorden fortfarande är frusen kan de inte dricka vatten när solen värmer det gröna…och kan frystorka. Säckväv funkar toppen!
höst
Japp. Nu kan vi passa på med en utefika i brittsommarsolen, ta en paus mellan lökplantering och äppelplockning. Och vips så får man ny härlig energi att fortsätta kratta in höstlöven i rabatten, till maskarnas och växternas stora förtjusning 🙂
Ha de gott i höstbestyren/Pernilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: