Nytt Odlingsrum

Hej på dig 🙂 Bara måste visa bilder på mitt nya Odlingsrum. Eller terrassen, eller vad vi kan kalla det.
Utbygget blev klart nu på sensommarn och det var en sann fröjd att flytta in alla odlingstillbehör där. Hyllvagnar, såbord, bänkar och sätta igång växtbelysningen. Jippie!

mitt nya odlingsrumRedan redo för nästa odlingssäsong. (Min plan är att smyga igång redan i december med ett par chilisorter)
Några utvalda tomat- och chiliplantor fick flytta in också såklart. En del för fortsatt skörd och en del vinterfriserade för övervintring… Och några plantor finns till försäljning.

Det känns roligt att nu även kunna erbjuda chilifrukter i lösvikt. Perfekt om du vi ha en egen chiliprovning hemma kanske;) Pickla, eller göra egen sambal, marmelad eller chilisalt…eller för att sätta härligt sting på en värmande soppa eller höstgryta…

chili lösvikt

chili lösvikt frukter

Superheta chili
Jag har inväntat tillfälle och samlat mod läänge…
Och vet du, NU har jag provsmakat mina hetaste ”hetingar”; ´Naga Jolokia´ och ´Trinidad Scorpion´. Om än så blygsamt försiktigt, men ändå.
Skar av en pyttebit i toppen på frukterna (de är mildast där i spetsen)
Det doftade gott och aromatiskt. Sen satte jag snabbt tungspetsen mot snittytan på den där pyttelilla biten… Ja, himmel och plättar så otroligt heta de är!! Hela tungan domnade bort. Men det gick snabbt över.

Tycker ju att ´Habanero´ är absolut tillräckligt stark med sina ca 350.000 scoville. Och nu testade jag alltså ´Naga Jolokia´ som ligger runt 1 miljon och ´Trinidad Scorpion´ på ca 1,5 miljoner scoville.
Ja jisses:-)  Men det var en häftig upplevelse.
Psst! Jag har några frukter till försäljning om du också vill testa, eller ge bort till någon som gillar det riktigt riktigt heta;)

 

Vinterodling tomater
I juni tog jag sticklingar på några olika sorters tomater. De står här nu i odlingsrummet med både blom, kart och mognar vartefter. Tempen här inne varierar mellan ca 10 grader upp till drygt 25, beroende på om solen lyser eller inte. (Såklart förberedd med värmeelement när det blir kallare nätter ute) Fäster upp tomatplantorna mot bambubågar vartefter de växer.chili o tomatplantor

Och det känns himla lyxigt, att så här års, kunna fortsätta skörda lite körsbärstomater och stolt trava in med till caféet, nu när höstlöven dansar ute i den friska vinden, frosten glittrar i gräset, och tomatplantorna i kallväxthuset gett upp för säsongen…

De omogna tomaterna som skördades i samband med att vi tömde växthuset blir till härlig grön tomatmarmelad, smaksatt med vanilj. Fantastiskt gott till ost och kex. Det måste du prova. Mums.

Ha de gott i frostglittret och höstsolen, så hoppas jag vi ses snart…välkommen att spana in nya odlingsrummet:) Kram/Pernilla-Tant Grön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: