Sticklingar

En ledig lördag… Det regnar och snöar om vartannat. Hm! Men… då passar jag på att frisera de stora övervintrade chiliplantorna, som bor hemma i mina ljusaste fönster.

chiliblommor
Fler av dem har redan börjat blomma… På bilden ovanför Habanero, Vampire och PurpleSplash. Visst är de snygga, chiliblommorna!

Vet att många har svårt att sätta saxen i grenverket och klippa bort de tjusiga topparna. Men jag känner mig trygg i vetskapen om att plantorna blir mycket finare och buskigare efter denna tillsynes tuffa omvårdnad;)
Grenarna har under vårvintern vuxit sig ganska långa och gängliga. Och det känns gott att få klippa in och forma chiliplantorna nu. Ska plantera om dem snart också, så blir ny-tillväxten kraftig, knubbig och sådär riktigt toppenbra. Precis som de ska…:)

För några veckor sen gjorde jag likadant med mina stora yviga tomatplantor, som jag har i samma solfönster. Körsbärstomaterna har bott här inne i flera år nu…de blommar och ger tomater ”nästan” året om:)

Såklart gör jag sticklingar på det avklippta. Tar bort de nedre bladen och ALLA fina blommor och knoppar, så de fokuserar sin kraft på att bilda rötter istället.
Sparar 3-4 blad i toppen på sticklingen.

Sätter sticklingarna antingen i ett glas med vatten, eller sticker dem direkt i krukor med såjord. Över krukan trär jag en plastpåse, med avklippta hörn… Det blir som ett litet växthus, med behövlig ventilation.
Ställer dem ljust, men undviker direkt sol (blir lätt för hett, med risk för att plantorna svimmar av värmeslag. Och det vill man ju såklart inte)

På bara några veckor bildar de rötter, och då är det dags att plantera om dem i varsin kruka i näringsrik jord. Och vips så har man några plantor till:)

Och nu på måndag ska jag fortsätta att så…I år ska vi ha 75 olika sorters tomater, ett par tusen plantor räknar jag med att det ska bli! Ja man kan säga att det tar sin lilla tid… Men roligt är det:)

Tänkte passa på att fota lite, så jag kan visa i nästa inlägg hur jag har det i mitt nya odlingsrum, bland alla växande chiliplantor och tomatsådder.

Ha de gott så länge. Imorgon tror jag att solen tittar fram:)
Vårkramar/Pernilla

4 kommentarer på “Sticklingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: