Myskväll
Måste bara börja med att berätta att i fredags hade vi Myskväll med bästa Tant Grön-gänget, både ordinarie och extrapersonal.
Vi firade en fantastisk säsong. Och att vi är så bra tillsammans, med allas kompetenser, egenskaper och styrkor. Alla är vi olika men lika unika:)
Fermentera/mjölksyra.
Vet du vad…Jag provar att syra chili nu, för allra första gången. Lite pirrigt känns det.
För de första dagarna var det riktig action i glasburken. Ujijujj vad det bubblade.
Idag har det gått ca 2 veckor, det har stillat sig i burken. Dags att provsmaka. Och sen mixa till chilisås. Så spännande! Återkommer om resultatet;)
Provade i somras att snabbsyra gurka. Gjorde 5 stora burkar. Åh den blev fantastisk, smakar som saltgurka, fast godare. Har några burkar med min salta surgurka kvar än…
Tack Åsa för receptet.
Vinterförvara växter Nu så här på hösten är det många som klurar på hur man bäst övervintrar sina kära växter som vuxit sig stora och fina under sommaren. Har du ett orangeri, så är du riktigt lyckligt lottad. Men det finns fler sätt att lyckas.
Källare, garage, vind, sommarstuga eller ett annat ljust frostfritt utrymme … med fönster eller växtlampa (smart med timer)… Eller helt enkelt bara utrymme i ett soligt fönster.
PELARGONER … Frostfritt. Mängden ljus och vatten är beroende på temperatur.
+Vid endast ett par plusgrader, klarar de sig mörkt och utan vatten (de tappar bladen, eller så klipper du ner och bladar av dem innan). Funkar fint även till Fuchsia.
+Har du ett utrymme med 10-15 grader, behövs ljus och några skvättar vatten under vintern.
+Alternativt i rumstemp i soligt fönster. De behåller bladen och blommar fram till typ december. Okej, de blir lite rangliga där i januari, med klipp ner lite i mars när ljuset återvänder och plantera om dem i ny frisk och fin jord-så svarar de glatt och tacksamt på det;)
CITRUS… Ljust och frostfritt. Gärna runt 10-15 grader. Bra med extra belysning. Blommorna doftar underbart! Kom ihåg att vattna med citrusnäring även på vintern.
OLIVTRÄD… ljust, gärna svalt. Klarar lite frostgrader (tillfälligt ner till -10 grader) Belysning toppen.
FIKONTRÄD…Jättelätt! Behöver inte ljus då den vilar naken;) Så bli inte förskräckt när den tappar bladen på vintern. Svalt, fruktsättning gynnas av sval vintertemp. Plantan klarar lite minusgrader.
Vårt stora fikonträd på Tant Grön har bott två vintrar inne i kallväxthuset och det går fint;)
Passa på att beskär, om det behövs, när de är i vintervila (tänk på att skydda golvet då det droppar lite vit växtsaft)
Nakna fikonträd som står riktigt svalt behöver i stort sett inget vatten heller.
CHILIPLANTOR… frisera så de får plats, ställ dem i vanlig rumstemp i ljust fönster. Vattna med svag näringslösning även på vintern. Det är så snyggt och dekorativt med frukterna som mognar efterhand:)
Eller så skördar du plantan helt, klipper ner lite mer, och ställer svalt (ca 15 plusgrader med belysning)
DAHLIA…tas upp ur jorden, klipp ner, förvara rotknölarna torrt och frostfritt (torvmull) behöver inget ljus och inget vatten.
Belysning. Finns många snygga växtlampor idag, alternativt lysrör… Toppen för att ge växterna extra ljusenergi. De mår så mycket bättre!
Och hur mycket ska jag vattna då? Balans temp/ljus/vatten… Det hänger ihop.
Ju varmare, desto mer vatten och ljus behövs. Betänk även in mängden bladmassa, krukstorlek och jordmängd. Och hur mycket du vattnar per omgång.
Lecakulor i botten på ytterkrukan är jättesmart för dräneringens skull. Jorden behöver torka upp lite lätt mellan.
Ja, jag vet av egen erfarenhet, att det är väldigt lätt att råka vattna lite för mycket, av ren välvilja. Och växter som fått för mycket vatten kan sloka precis såsom de gör när de är törstiga…och så vattnar man lite till;)
Växter i kruka ute
Så här års är det tacksamt att göra fint hemma på trappen med frosttåliga höstfägrings-växter. Exempelvis ljung, murgröna, silvergirlang …Till och med Cyklamen tål en liten frostknäpp och trivs fint ute i den svala höstluften.
Fleråriga växter i kruka. Isolera gärna krukan, då vinterkylan kommer från alla håll. Linda in krukan med tex liggunderlag eller bubbelplast. Snyggt med gjutesäck som knyts ihop runt krukan. Ställ skyddat (tex vid en vägg)
Vintergröna växter; skydda även blad/barr mot vårsolen. Då jorden tidig på våren oftast fortfarande är frusen så kan de inte dricka vatten när solen värmer blad och barr, vilket gör att de kan frystorka. Skugga med säckväv funkar toppen.
Skörd i frysen. Aronia-bären är skördade, rensade och stoppad i frysen. Kvittenfrukterna är tärnade i bitar, ligger också där i väntan på att bli marmelad.
I halvfull frys samsas de med vinbär, krusbär, chili, paprika, tomater och tärningar av squash.
Jag känner mig rik, vilken skördelycka! Även om det mesta i denna frys ska till Tant Grön, där Café-Lisa kokar mumsiga marmelader.
Marmeladen säljs i butiken i små fina burkar…och serveras till bufféer, Tex LYXfrukost och AfternoonCheese.
Känns fint att ta tillvara på trädgårdens skatter, tycker jag.
I trädgården…
Hopp om våren. Nu är tid att sätta vårblommande lökar och vitlök i jorden….
…Och fortsätta skörda äpplen.
Om ca två veckor ska jag plantera mina favoritäpplen, ´Fredrik´ och ´Katja´, hemma i min trädgård. Som sällskap till goa ´JamesGrieve´ (som närmar sig 50)
Ja, för hösten är bästa tiden att plantera. Frukt, bär mm…
Nu börjar det verkligen drösa ner löv på marken. Tips; Kratta in höstlöven i rabatten, så blir både maskarna och växterna glada:)
Ha de gott i höstbestyren. Kram/Pernilla
Jajustdet, måste komma ihåg att kolla lingon och tranbären i visningsträdgården också;)